Afgán elnökválasztás - Obama, Rasmussen és Hague is gratulált az afgán népnek

InfoRádió / MTI
2014. április 6. 07:43
Gratulált Barack Obama amerikai elnök szombaton az afgán népnek a történelmi jelentőségű elnökválasztáshoz, hangsúlyozva, hogy a szavazás döntő fontosságú az ország demokratikus jövője szempontjából.

Barack Obama közleményében elismerését fejezte ki az afgánoknak, a biztonsági erőknek és a választási tisztségviselőknek a szavazáson tapasztalható magas részvételért, ami szerint összhangban volt a jelöltek, illetve híveik élénk és jó hangnemű vitájával a kampány során.

Obama szerint a vasárnapi választás kulcsfontosságú volt Afganisztán demokratikus jövője és a nemzetközi támogatás folytatása szempontjából. Az Egyesült Államok a kölcsönös tisztelet és felelősségvállalás jegyében folytatja a "szuverén, stabil, egységes és demokratikus Afganisztán támogatását", és a partnerséget a nép által megválasztott új kormánnyal - mondta az amerikai elnök.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár hasonlóképpen gratulált "az afgánok millióinak" azért, hogy lelkesen szavaztak az elnök- és helyhatósági választáson. Az afgánok szerinte büszkék lehetnek a biztonsági erőikre, amelyek figyelemre méltó munkát végeztek a választás biztonságának szavatolásáért. Külön kiemelte, hogy az afgán hatóságok most első ízben bonyolítottak le választást a NATO-vezetésű nemzetközi biztonsági erők (ISAF) minimális logisztikai támogatásával.

William Hague brit külügyminiszter is a magas választási részvétel fontosságát hangsúlyozta. Hague szerint a vasárnapi választás mérföldkő az ország történelmében.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa is elismerését fejezte ki Afganisztánnak a választások lebonyolításáért. "A BT tagjai méltatják az afgán nép részvételét és bátorságát, amely ahhoz kellett, hogy a tálibok és más terrocsoportok fenyegetései és megfélemlítése ellenére elmenjenek szavazni" - olvasható a BT állásfoglalásában.

A szélsőséges tálibok fenyegetései és támadásai ellenére nagy érdeklődés mellett tartották meg Afganisztánban szombaton az elnök- és tartományi tanácsi választásokat. Ez az első alkalom, hogy demokratikus hatalomváltásra kerül sor a 30 millió lakosú országban. A mintegy 12 millió afgán választópolgár nyolc elnökjelölt közül választhatott.

Az afgán választási bizottság közlése szerint hétmillió választópolgár adta le szavazatát, ami 58 százalékos részvételi aránynak felelne meg.