eur:
394.15
usd:
370.13
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Így szavaznának a britek, ha az EU-ban maradás lenne a kérdés

Valamivel több brit szavazna arra, hogy Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja, mint ahányan a kilépésre voksolnának, de a választóknak több mint a negyede még nem döntött erről a kérdésről - ezt mutatja a BBC megbízásából elvégzett legújabb országos felmérés.

A brit közszolgálati médiatársaság ismertetése szerint a megkérdezettek 35 százaléka mondta azt, hogy a brit EU-tagság fenntartását pártolná egy népszavazáson. A távozásra 32 százaléknyian adnák szavazatukat. A határozatlanok aránya 27 százalék, 6 százalék pedig nem menne el szavazni.

A vizsgálatot elvégző Populus közvélemény-kutató cég több kategóriába sorolta a válaszadókat, és ennek alapján kimutatta, hogy az EU iránt a magas jövedelmű, kényelmes körülmények közepette élő, toleráns csoport, valamint a fiatal, világiasabb gondolkodású, de a szélesedő egyenlőtlenségekkel és a brit politika irányával szemben kritikus városi értelmiség tanúsítja a legnagyobb rokonszenvet.

A távozásra a legnagyobb valószínűséggel a "régi" Nagy-Britanniára nosztalgiával emlékező, az utóbbi évek szociális és kulturális változásait minőségromlásként megélő idősebb nemzedék, valamint a krónikus megélhetési gondokkal küszködő, a kormánytól több segítséget váró és az EU-bevándorlók támasztotta munkapiaci verseny miatt dühös réteg szavazna.

David Cameron konzervatív párti brit miniszterelnök tavaly bejelentette, hogy ha a párt kormányon marad a 2015-ben esedékes választásokon, Nagy-Britanniában 2017-ig népszavazást tartanak a brit EU-tagságról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét az Európai Bizottsággal. A brit választók ennek eredménye alapján döntenének arról, hogy az unión belül vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

A London által tervezett tárgyalások egyik központi eleme az unión belüli munkaerőmozgás szigorúbb szabályozásának igénye, akár számszerű korlátok formájában is.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×