eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Zsák Malina Hedvig: nem véletlen a vádemelési javaslat időzítése

Zsák Malina Hedvig szerint nem véletlen, hogy most javasolt ellene vádemelést a szlovákiai főügyészség, amely "már a látszatra sem adva", nem sokkal az elnökválasztási kampány után postázta az erről szóló iratot.

Azok után, hogy 2006-ban Nyitrán a nyílt utcán megtámadták, majd nyolc éve a szlovák hatóságok minden lehetséges módon vegzálják, a vádemelésen már meg sem lepődött - írta Zsák Malina Hedvig az MTI-nek péntek délután küldött nyilatkozatában.

"Nagyon örülök - tette hozzá -, hogy ma magyar állampolgárként Magyarországon élhetek, és ha már magamat nem is, de legalább a gyermekeimet meg tudom védeni attól az erkölcsi posványtól, ami a mai szlovák igazságszolgáltatást és politikát jellemzi."

Andrea Predajnová, a hatóság szóvivője pénteken erősítette meg az MTI pozsonyi tudósítójának azt a sajtóértesülést, hogy vádemelést kezdeményezett Zsák Malina Hedvig ellen a szlovák főügyészség illetékes ügyésze a nyitrai járásbíróságon hamis tanúzás és hamis eskütétel miatt.

Zsák Malina Hedvig családjával együtt február elején Szlovákiából Győrbe költözött, miután tavaly decemberben felvette a magyar állampolgárságot. A költözést azzal indokolta, hogy az ellene folytatott eljárás során ő és családja sorozatos meghurcoltatásnak volt kitéve.

A vizsgálat évei alatt a közben kétgyermekes édesanyává váló volt diáklányt az ügyészség több alkalommal is berendelte elmeorvosi vizsgálatra - amelyeket érdemben egyszer sem folytattak le - azzal az indokkal, hogy fel akarják deríteni, milyen elmeállapotban volt Malina Hedvig a támadás, illetve az azt követő kihallgatások idején.

A nő - aki többször is jelezte: átköltözésük után is eleget fog tenni az esetleges meghallgatásokra vagy tárgyalásokra szóló idézéseknek - az MTI-nek adott, péntek reggel közzétett interjúban beszélt arról: szerinte a szlovákiai elnökválasztás miatt került ki az ügye a közfigyelem fókuszából egy időre.

Mint mondta, a posztért versenybe szálló Robert Fico miniszterelnök nem akarta kockáztatni, hogy ellenfele felé fordítja a magyar szavazókat. Ugyanakkor azzal számol, hogy "nem fog elfelejtődni ez a történet, hanem megy tovább", hiszen két hónapja arra vár, hogy az ügyészségi vizsgálat lezárulta után vádat emelnek ellene hamis tanúzás miatt vagy lezárják az ügyét.

"Az én történetem színtiszta politikai erőfitogtatás" - mondta Zsák Malina Hedvig, hozzátéve: a Fico-kormányzat olyan mélyen belement ebbe a zsákutcába, hogy nem tud kijönni belőle, ugyanakkor presztízskérdést csinál abból, hogy igazolja: nem történt meg a bántalmazása, vagy nem úgy, ahogyan ő elmondta.

Ügyvédje, Roman Kvasnica, aki újságíróktól értesült a főügyészség vádemelési indítványáról, az MTI-nek pénteken azt mondta: megdöbbentette, hogy az információkat nem vele vagy védencével közölték elsőként. Hozzátette: a vádemelési indítvány részleteinek a jövő héten próbál utánajárni, s csak annak ismeretében fog véleményt mondani róla.

Malina Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két férfi megverte, vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt. Robert Fico akkori kormányfő és belügyminisztere, Robert Kalinák később azzal vádolták meg, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy azt elmondta, s ezért 2007 májusában hamis tanúzás vádjával a hatóságok eljárást indítottak ellene.

2012 februárjában a szlovák kormány nyilatkozatban fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügye miatt. A közleményében Pozsony elismerte, a panaszos ügyében bizonyos körülmények kétségeket vetnek fel, sérülhettek a panaszosnak az általános emberi jogi charta által biztosított jogai. A vele szembeni eljárás csak idén januárban zárult le, s az ügy következő mozzanata a nyitrai járásbíróságon most kezdeményezett vádemelési eljárás.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×