Kivonul a McDonald's a Krím félszigetről

InfoRádió / MTI
2014. április 4. 17:41
Bezárta éttermeit az Oroszországhoz csatolt Krím félszigeten lévő a McDonald's, az amerikai életforma egyik világszerte legismertebb képviselője - derült ki a nemzetközi gyorsétkeztető lánc kijevi kirendeltségének pénteki közleményéből.

Az indoklásban nem említik a feszült politikai helyzetet, de a döntés valószínűleg összefügg a Nyugat és Oroszország viszonyának a hidegháború vége óta legnagyobb válságával - jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

Ezt a feszültséget az váltotta ki, hogy Oroszország elszakította Ukrajnától és magához csatolta a Krím félszigetet egy helyi népszavazás után, amelynek hivatalos eredménye szerint a félsziget népességének túlnyomó többsége igent mondott a csatlakozásra. A Krím elcsatolását Ukrajna és a Nyugat nem ismeri el.

"Az általunk nem ellenőrizhető működtetési körülmények miatt a McDonald's úgy döntött, hogy ideiglenesen bezárja a Szevasztopolban, a Szimferopolban és a Jaltában lévő éttermeket" - közölte egy szóvivő. Az ottani alkalmazottakat Ukrajna más területeire csoportosítják át - tette hozzá.

A vállalat döntését örömmel nyugtázta a szélsőséges nacionalista és nyugatellenes politikus, Vlagyimir Zsirinovszkij, az orosz parlament alelnöke. "Az lenne a jó, ha itt is bezárnának... ha egyszer s mindenkorra eltűnnének. A Pepsi Cola lehetne a következő" - mondta sajtójelentések szerint.

A McDonald's eddig Ukrajna 20 városában 68 éttermet - hármat a Krímben - működtetett, míg Oroszországban 400-nál is több éttermük van. Utóbbiak bezárása egyelőre nem került szóba, az Egyesült Államokon és Kanadán kívül a McDonalds's hét legnagyobb külföldi piacának egyike Oroszország.

Ukrajna egyébként a héten megtiltotta hét orosz élelmiszeripari cégnek, hogy termékeit Ukrajna területén forgalmazza.