eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Washingtont aggasztja az új iráni ENSZ-nagykövet kinevezése

Washington Irán tudomására hozta, hogy nagyon aggasztónak tartaná egy olyan diplomata kinevezését Teherán ENSZ-nagykövetének, aki tagja volt annak a forradalmi diákcsoportnak, amely 1979-ben megszállta az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét, és több mint egy éven át túszként tartott fogva amerikai diplomatákat - közölte szerdán az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

"Úgy gondoljuk, hogy a jelölés rendkívül aggasztó lenne" - mondta Marie Harf külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy Washington komoly aggodalmát fejezte ki emiatt Iránnak.

Marie Harf nem volt hajlandó válaszolni arra, hogy a külügyminisztérium megadja-e a beutazási vízumot a szóban forgó diplomatának, Hamid Abutabinak. Felhívta a figyelmet azonban arra, hogy az Egyesült Államom általában véve, ritka kivételektől eltekintve, köteles megadni a beutazási vízumot az ENSZ-tagországok kiválasztott képviselőinek.

A CNN hírtelevízió a minap jelentette, hogy Teherán Hamid Abutabit nevezte ki új ENSZ-nagykövetnek. Tapasztalt diplomatáról van szó, aki korábban Irán ausztráliai, belgiumi, olaszországi és európai uniós nagykövete volt, illetve magas rangú tisztségeket töltött be a teheráni külügyminisztériumban.

A Farsz iráni hírügynökség szerint Abutabi a jövő héten érkezne New Yorkba, de egyelőre nem kapott az amerikai hatóságoktól beutazási vízumot.

A szóban forgó forradalmi diákcsoport 1979 novemberében foglalta el, és 444 napon át megszállva tartotta az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét, túszként tartott fogva 52 diplomatát és családtagjaikkal együtt. A túszok csak 1981 januárjában szabadultak. 1980 áprilisában a Pentagon és a CIA megpróbálta kiszabadítani őket, harci helikopterekkel kommandósokat küldött értük, de a helikopterek homokviharba kerültek, és az akció teljes kudarccal ért végett.

Abutabi a teheráni médiának nyilatkozva cáfolta, hogy részt vett a követségi túszejtésben, mondván, tolmácsként és fordítóként alkalmazták ott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×