eur:
392.78
usd:
366.18
bux:
66810.73
2024. április 25. csütörtök Márk

Kerry: nem szabad megengedni, hogy bárki fegyverként használja az energiát

Nem szabad megengedni, hogy bármelyik ország fegyverként használja az energiát - jelentette ki szerdán Brüsszelben John Kerry amerikai külügyminiszter, amikor megnyitotta az EU-USA Energiatanács ötödik ülését az Európai Külügyi Szolgálat épületében.

Az amerikai diplomácia vezetője szerint minden országnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy ne függjön csupán egyetlen energiaszállítótól. Rámutatott: az energiaellátás biztonsága a jelenlegi válságban nemcsak Ukrajna számára fontos, hanem egész Európa számára egyaránt.

"Egyetlen országnak sem szabadna arra használnia az energiát, hogy elfojtsa más országok vágyakozásait, ezt nem szabadna fegyverként bevetni, (...) nem engedhetjük meg, hogy ezt bárki politikai fegyverként vagy az agresszió eszközeként alkalmazza" - szögezte le Kerry.

John Kerry úgy véli, hogy Európa energiaellátásának biztosítására, az orosz gáztól való függőség csökkentésére az Azerbajdzsán és Törökország felől érkező, úgynevezett déli folyosó és a cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas terminálok kiépítése jelentheti a gyógyírt.

"Mindannyiunknak biztosítanunk kell, hogy ne függjünk csupán egyetlen forrástól az energiaellátásban" - közölte Kerry, aki rámutatott, hogy az Egyesült Államok jövőre már több földgázt exportál majd a világpiacra, mint amennyire az Európai Uniónak szüksége van.

Ukrajnáról szólva az amerikai külügyminiszter arra az álláspontra helyezkedett, hogy támogatni kell, hogy Kijev Lengyelország és Magyarország felől is energiához juthasson, valamint meg kell teremteni ennek lehetőségét Szlovákia irányából is. Kiemelte: az ukrán fél elkötelezett, hogy teljesítse mindazt, amit a maga részéről ehhez meg kell tennie, határozott például az energiaár-támogatások rendszerének átalakításáról, hogy az ukrán energiapiac versenyképesebb lehessen.

Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője elmondta, hogy az EU az utóbbi években sokat tett azért, hogy növelje az energiaellátás biztonságát, de van még tennivaló. Rámutatott, hogy az Európai Unió célja változatlanul az, hogy idén megvalósuljon az egységes energiapiac, 2015-től pedig ne legyenek energiaszigetek, ne legyen olyan ország az unióban, amely energiahálózata nincs összekötve a többi tagállammal. Ashton arról is említést tett, hogy az Európai Bizottság júniusban mutatja majd be azt a tervet, amely az unió energiafüggőségének csökkentését hivatott szolgálni.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×