eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Lázadó diákcsoport tagja volt Irán új ENSZ-nagykövete

Irán olyan diplomatát nevezett ki új ENSZ-nagykövetnek, aki tagja volt annak a forradalmi diákcsoportnak, amely 1979-ben megszállta az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét, és több mint egy éven át túszként tartott fogva amerikai diplomatákat - jelentette kedden CNN hírtelevízió.

A híradás szerint egy tapasztalt diplomatáról, Hamid Abutabiról van szó, akik korábban Irán ausztráliai, belgiumi, olaszországi és európai uniós nagykövete volt, illetve magas rangú tisztségeket töltött be a teheráni külügyminisztériumban.

A Farsz iráni hírügynökség szerint Abutabi a jövő héten érkezne New Yorkba, a CNN-t azonban arról tájékoztatták az amerikai külügyminisztériumban, hogy egyelőre nem adtak beutazási vízumot neki.

A szóban forgó forradalmi diákcsoport 1979 novemberében foglalta el, és 444 napon át megszállva tartotta az Egyesült Államok teheráni nagykövetségét, túszként tartott fogva 52 diplomatát családtagjaikkal együtt. A túszok csak 1981 januárjában szabadultak. 1980 áprilisában a Pentagon és a CIA megpróbálta kiszabadítani őket, harci helikopterekkel kommandósokat küldött értük, de a helikopterek homokviharba kerültek, és az akció teljes kudarccal ért végett.

Abutabi a teheráni médiának nyilatkozva cáfolta, hogy részt vett a követségi túszejtésben, mondván, tolmácsként és fordítóként alkalmazták ott.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×