Kijev a NATO-val és az EU-val közös hadgyakorlatokról döntött

InfoRádió / MTI
2014. április 1. 13:40
A kijevi parlament kedden jóváhagyta, hogy közös hadgyakorlatokat tartsanak a NATO- és az EU-tagállamok erőivel idén május és október között Ukrajna területén, valamint a Fekete-tengeren.

Az indítványt a jelenlévő 235 képviselő egyhangúlag elfogadta. Mihajlo Koval védelmi miniszter kijelentette, hogy a tervezett hadmozdulatok jó lehetőséget teremtenek az ukrán fegyveres erők fejlesztésére.

A törvény tervezetét Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán államfő terjesztette be március 26-án, néhány nappal azután, hogy Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet.

Az ukrán törvényhozás a dokumentum elfogadásával engedélyt ad arra, hogy az ország területére külföldi erők lépjenek a 2014-re tervezett, összesen hét hadgyakorlat idejére.

A Public Order (Közrend) és a Safe Sky (Biztonságos Égbolt) gyakorlatokon a lengyel katonai rendőrséggel, illetve a lengyel légierővel, a Rapid Trident (Gyors szigony) és a Sea Breeze (Tengeri Szél) manőverekben az amerikai erőkkel közösen vesznek részt az ukrán katonák, míg két gyakorlat, a Light Avalanche (Könnyű Lavina) és a Carpates (Kárpátok) több résztvevős, nemzetközi hadgyakorlat lesz. Az utolsón, a Sud (Dél) műveletben a román és a moldovai szárazföldi erők vesznek majd részt az ukránokkal karöltve.

A Ukrajna nyugati részében, valamint a Fekete-tengeren, a Krím félsziget közelében végrehajtandó hadgyakorlatokban 17 nemzet mintegy hétezer katonája vesz majd részt.