eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Az orosz felsőház felmondta a flottamegállapodásokat

Felmondta az orosz fekete-tengeri hadiflotta Krím félszigeti állomásoztatásáról Ukrajnával kötött szerződéseket keddi, rendkívüli ülésén az orosz parlament felsőháza.

Az 1997-ben és 2010-ben kötött megállapodások felmondását egyhangúlag szavazta meg a 170 fős Szövetségi Tanács jelen lévő 134 tagja.

Hétfőn az alsóházban is egyhangú döntés született arról, hogy semmisnek kell tekinteni az orosz Fekete-tengeri Flottával kapcsolatos négy szerződést. Az indoklás szerint a Krím félsziget és Szevasztopol város Oroszországhoz való csatlakozásáról március 18-án Moszkvában aláírt megállapodással tárgytalanná váltak az orosz-ukrán flottaegyezmények.

A Szovjetunió 1991-ben bekövetkezett szétesését követően Oroszország és Ukrajna csak 1997-ben egyezett meg egymással az egykori szovjet Fekete-tengeri Flotta megosztásáról, az ezzel kapcsolatos kölcsönös elszámolásról, valamint az orosz hadiflotta krími státusáról és ott állomásoztatásának feltételeiről. Az erre vonatkozó három szerződést 1997. május 28-án Kijevben írták alá.

2010. április 20-án pedig a kelet-ukrajnai Harkivban Viktor Janukovics akkori ukrán elnök és az orosz államfői posztot akkor betöltő Dmitrij Medvegyev látta el kézjegyével az orosz flotta állomásozásának 2017 után még 25 évvel, azaz 2042-ig történő meghosszabbításáról kidolgozott szerződéscsomagot.

A harkivi megállapodásokban Oroszország azt vállalta, hogy tíz évre mintegy 30 százalékkal, 1000 köbméterenként 100 dollárral csökkenti az Ukrajnának szállított gáz jelentős, előre meghatározott részének árát.

A flottaszerződések felmondásáról tartott felsőházi vitában a Vlagyimir Putyin államfőt képviselő Grigorij Karaszin külügyminiszter-helyettes egyebek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a megállapodások (egyoldalú) megsemmisítése miatt Ukrajna még 10-11 milliárd dollárral (mintegy 2231-2245 milliárd forint) tartozik Oroszországnak.

Karaszin arra hivatkozott, hogy a lassan 17 éves eredeti megállapodás szerint Moszkvának évente 97,95 millió dolláros (mai árfolyamon mintegy 21 milliárd forint) bérleti díjat kellett fizetnie a fekete-tengeri hadiflotta Krím félszigeti állomásoztatásáért. A bérleti díj összegét ugyanakkor Ukrajna Oroszországgal szembeni államadósságából vonták le, s az adósságot 2017-re írták volna le teljesen.

Az orosz külügyminiszter-helyettes hétfőn, a dumában kijelentette, Moszkva készen áll arra, hogy megvitassa Kijevvel a megállapodások egyoldalú felmondása miatt keletkező jogi és pénzügyi kérdéseket.

Az orosz nemzetbiztonsági tanács a múlt pénteki ülésén döntött arról, hogy Moszkva felmondja a fekete-tengeri hadiflottával kapcsolatos megállapodásokat, s ezt követően Vlagyimir Putyin elnök benyújtotta a törvényhozásnak az egyezmények megszüntetésére vonatkozó törvényjavaslatot.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×