Gondban az EU Oroszország miatt

InfoRádió / MTI
2014. március 20. 08:56
Az eredeti tervek szerint a gazdaságpolitikák összehangolását célzó úgynevezett európai szemeszter, az iparpolitika, a versenyképesség, valamint a klíma- és energiastratégia szerepel a csütörtök délután kezdődő, kétnapos uniós csúcstalálkozó napirendjén, de nem kérdés, hogy a nemzetközi helyzet miatt az ukrajnai konfliktusról folyik majd a leghevesebb vita.

Egy neve elhallgatását kérő diplomata szerint az állam- és kormányfőkre vár az a feladat, hogy közösen eldöntsék, miként értékelik a kialakult helyzetet a Krímben megtartott, egyöntetűen törvénytelennek és illegitimnek tekintett népszavazás megtartását, majd a félsziget el nem ismert orosz annektálását követően. A forrás úgy értékelte, hogy eddig az EU egységes és világos álláspontot képviselt.

Még nehezebbnek ígérkezik annak eldöntése, hogy milyen választ adjon az EU a történtekre. Az Ukrajna számára nyújtandó segítség az egyszerűbb kérdés, ahhoz Kijevnek meg kell állapodnia az IMF-fel, amely a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján akár már pénteken befejezheti misszióját Ukrajnában.

Bonyolultabbnak nevezte az idézett diplomata azt a kérdést, hogy milyen választ adjon az EU Oroszország lépéseire.