Nemzetközi tiltakozások az ukrán tüntetők elleni erőszakos hatósági fellépés miatt

InfoRádió / MTI
2013. december 11. 11:03
Az Egyesült Államok, az Európai Unió, illetve számos uniós tagország hevesen tiltakozott azért, mert az ukrán hatóságok erőszakosan léptek fel Kijevben a békés tüntetőkkel szemben.

John Kerry amerikai külügyminiszter kedd este kijelentette: Washington viszolyog attól, hogy az ukrán hatóságok rohamrendőrökkel, földgyalukkal és gumibotozással válaszoltak a békés tüntetők fellépésére. "A demokráciában nem jó, és nem elfogadható egy ilyen válasz" - hangoztatta.

Az Európai Unió szerdán azt követelte az ukrán vezetéstől, hogy ne folyamodjon erőszakhoz saját állampolgárai ellen. Az EU a Facebook közösségi oldalra tette fel nyilatkozatát.

Guido Westerwelle német külügyminiszter pedig határozottan arra szólította fel Ukrajnát, hogy tartózkodjon az erőszak minden formájától.

Közben leálltak a Berkut rohamrendőri alakulat tagjai a Függetlenség térétől nem messze, a Hrescsatik főutcán álló városháza ostromával Kijevben.

Mintegy 25 ezer tüntető gyűlt össze szerda délelőttre a Függetlenség terén és a városháza előtt a rohamrendőri ostrom hírére. A városházát korábban melegedőnek foglalták el a demonstrálók.

A rendőrök behatolni nem tudtak az épületbe, a tüntetők feltartóztatták a buszokon erősítésükre érkező belügyi egységeket.

Helyszíni tudósítások szerint az ukrán rohamrendőrök közben kivonultak a Függetlenség teréről, ahonnan hajnalban kezdték el kiszorítani a tüntetőket. A belügyminisztériumnak alárendelt katonák pedig elhagyták a Hrescsatikot.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást