Az utolsó erőpróbára toborozza a lakosságot a thaiföldi kormányellenes tüntetők vezetője

InfoRádió / MTI
2013. december 6. 18:42
A thaiföldi kormány távozását követelő tiltakozók vezetője, Szuthep Thaugszuban, pénteken felszólította a thaiföldieket, hogy csatlakozzanak egy december kilencedikére tervezett tömegtüntetéshez, mivel elmondása szerint az lesz a kormányzat és a tiltakozók közötti utolsó erőpróba.

Szuthep felkérte Thaiföld lakosságát, hogy aznap - hétfőn - szüntessék be a munkát, és bojkottálják a tanítást, majd csatlakozzanak az utcai megmozdulásokhoz.
A biztonsági erőkkel heves összetűzéseket maguk mögött tudó tüntetők vezetője elmondta, hogy ha a tiltakozók száma aznap eléri az egymilliót, kihirdeti a mozgalom győzelmét, és "népi tanácsot" alakítanak a néphatalom gyakorlására és az ország kormányzására. Ha nem sikerül elérni az egymilliós határt, elismeri vereségét, és megadja magát a rendőrségnek - ígérte Szuthep.

Az AP hírügynökség becslései szerint azonban nem valószínű, hogy ilyen nagy számban vonulnának utcára a thaiföldiek, az elmúlt két hét során ugyanis kevesebb mint 30 ezren csatlakoztak az egyes tüntetésekhez.

A több napon keresztül húzódó erőszakos összecsapások, amelyek öt halálos áldozatot szedtek, és legkevesebb 289 sebesüléssel jártak, abbamaradtak kedden, amikor a szemben álló felek Bhumibol Aduljadedzs király születésnapjára tekintettel félretették ellentéteiket.

A thaiföldi uralkodó széles körű népszerűségnek örvend a politikai és társadalmi törésvonalak mentén mélyen megosztott országban.

Thaiföldön november vége óta tízezrek demonstrálnak, hogy megdöntsék a Jinglak Sinavatra miniszterelnök vezette kabinetet, az általuk Thakszin-rezsimnek nevezett kormányt, mivel az szerintük valójában Jinglak bátyjának, a börtön elől külföldre menekült Thakszin Sinavatra korábbi kormányfőnek az irányítása alatt áll.