Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Iráni atomprogram - A következő forduló Bécsben lesz

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Irán és a hatok közötti konzultációk következő fordulóját december 9-én és 10-én rendezik Bécsben, mégpedig Herman Nakkartsnak, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgató-helyettesének a részvételével - jelentette hétfőn az ITAR-TASZSZ.

Az orosz hírügynökség az ISNA iráni hírügynökségre hivatkozva tette közzé ezt az információt. Iráni magas rangú forrást idézve tudni véli azt is, hogy december 11-én "technikai jellegű találkozóra" is sor kerül az iráni illetékesek és a NAÜ szakemberei között.

Ez utóbbi találkozót a november 11-én aláírt, az iráni atomprogrammal kapcsolatos kérdések tisztázását célzó és az ellenőrzések menetrendjét tartalmazó közös nyilatkozat értelmében rendezik. A NAÜ és az iráni fél által Teheránban aláírt hatpontos megállapodás révén lehetővé válik, hogy a szervezet ellenőrei felkeressék az araki nehézvizes atomlétesítményt és a gacsini uránbányát. Az AFP francia hírügynökség akkor megjegyezte, hogy a közös nyilatkozat nem tesz említést a parcsini létesítményről, ahol a NAÜ gyanúja szerint atomfegyverek gyártásával összefüggő tevékenység folyik.

Az iszlám köztársaság és a NAÜ tárgyalásai teljesen függetlenek a korábbi genfi tanácskozásoktól, de a hírügynökségek szerint mégis kedvezően hatottak a Teherán és a hatok (az Egyesült Államok, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország és Németország) közötti tárgyalásokra.

Amano Jukija, a NAÜ főtitkára csütörtökön elmondta: Irán megnyitja az atomprogramját kiszolgáló araki nehézvízüzemet az ügynökség ellenőrei előtt. Kifejtette, hogy ez a Teherán nukleáris törekvéseinek felügyeletére irányuló nemzetközi erőfeszítések első lépése.

Teherán a múlt vasárnap Genfben a hatokkal kötött átmeneti megállapodásban egyebek mellett megígérte, hogy nem halad tovább a munkálatokkal Arakban, de Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter szerdán azt mondta, hogy folytatni fogják az építkezést.