eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Elhunyt Alfonso Armada volt puccsista tábornok

Elhunyt vasárnap az 1981-es spanyolországi puccskísérlet egyik volt szervezője, Alfonso Armada volt tábornok, akit annak idején társaival együtt harminc évi börtönbüntetésre ítéltek.

A 93 esztendős volt tábornok részese volt annak az államcsíny-kísérletnek, amelyet az egykori Franco-rezsim híveinek számító jobboldali erők szerveztek a szerintük "túlságosan demokratizálódó" új rendszer ellen 1981. február 23-án. Armadát már régóta betegség gyötörte, egészségi okokból 1988-ban kegyelmet kapott.

Alig néhány évvel Franco halála után a keményvonalas monarchisták (falangisták) úgy vélték, hogy a Juan Carlos királyt rossz irányba vezetik a tanácsadói. Ezek az erők rossz szemmel nézték azt a demokratizálási folyamatot, amelynek legfőbb letéteményese éppen az akkor még ifjú uralkodó volt.

Szervezkedésük eredményeként 1981. február 23-án Antonio Tejero alezredes a Guardía Civil (a hírhedt katonai csendőrség) tisztjeinek egy csoportjával behatolt a parlament épületébe, túszul ejtve az ott tartózkodó képviselőket, akik éppen az új kormányfő, Leopoldo Calvo Sotelo kormányprogramjáról tartottak szavazást.

Ugyanazon a napon Jaime Milans del Bosch altábornagy tankokat vezényelt Valencia utcáira és a tartományban szükségállapotot és kijárási tilalmat rendelt el. A puccs kitervelőjének mind a mai napig Alfonso Armadát, a spanyol vezérkari főnök helyettesét tartják. Rendszerdöntési kísérletük azonban megbukott, mindhárom puccsistát harminc évre ítélték.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×