Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Áder János Kuvaitban tárgyal

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Áder János köztársasági elnök Szabah el-Ahmad el-Dzsábir asz-Szabah kuvaiti emír meghívására ma Kuvaitban tárgyal.

Áder János délelőtt tárgyal Marzúk al-Ganimmal, a kuvaiti nemzetgyűlés elnökével, és Szabah al-Hálid al-Hamad asz-Szabah sejkkel, Kuvait külügyminiszterével, miniszterelnök-helyettessel, majd az emírrel találkozik. Az államfő és az emír jelenlétében diplomáciai, oktatásügyi és közmunkaügyi megállapodásokat írnak alá.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) sajtóigazgatóságának háttéranyaga hangsúlyozza, hogy Magyarország megítélése Kuvaitban nagyon kedvező, hagyományosan megbecsült gazdasági partnernek számít. A magyar-kuvaiti gazdasági kapcsolatok több mint három évtizedes múltra tekintenek vissza. A 90-es évekig Kuvait több száz millió amerikai dollár nagyságrendű kereskedelmi forgalommal a magyar gazdaság hídfőállása volt a térségben.

A magyar élelmiszerexport 2013 első félévében 11 százalékkal növekedett, mivel jelentősen nőtt a magyar élelmiszerek iránti kuvaiti kereslet. A kivitel további növelése szempontjából ígéretes területnek számít a technológiatranszfer, az egészségügy, a mezőgazdaság, a kutatás és fejlesztés, az IT-iparágak, a turizmus, a környezetvédelem, az energetika, továbbá az élelmiszer- és vízipar.

Kuvait kőolajkincsének köszönhetően a világ egyik leggazdagabb országa, a világ olajtartalékának 7 százalékával rendelkezik. A magas olajáraknak köszönhetően a bevételek az elmúlt évben 20 százalékkal nőttek.