Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vilniusi csúcs - Elfogadhatatlan Oroszország beavatkozása az ukrán társulási folyamatba

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elfogadhatatlannak nevezték és elutasították az Európai Unió vezetői pénteken, hogy Oroszország beavatkozik Ukrajna és az EU társulási folyamatába és nyomást gyakorol Kijevre.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a vilniusi keleti partnerségi csúcstalálkozót záró sajtótájékoztatón leszögezte: egy kétoldalú megállapodásba nincs beleszólása, főleg nincs vétójoga egy harmadik félnek. Európában vége a "korlátozott szuverenitás" időszakának - fogalmazott.

Barroso ezzel arra reagált, hogy Ukrajna és Oroszország a napokban felvetette: rendezzenek háromoldalú tárgyalásokat Kijev, Moszkva és Brüsszel között az EU és Ukrajna közeledéséről. Ukrajnának az eredeti tervek szerint Vilniusban kellett volna aláírnia a társulási szerződést az unióval, de ez - sajtóhírek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök közbeavatkozása, illetve Moszkva gazdasági zsarolása miatt - meghiúsult, az ukrán kormány alig egy héttel a csúcs előtt felfüggesztette a társulási folyamatot.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta: az EU kapuja továbbra is nyitva áll Kijev előtt, és Brüsszel reméli, hogy "Ukrajna előbb vagy utóbb kész lesz" a társulásra. Ugyanakkor azt is egyértelművé tette, hogy az EU "nem fogja beadni a derekát semmiféle külső nyomásnak, különösen nem Oroszország részéről". Moszkva beavatkozása a helsinki záróokmány megsértését jelentené. (Az 1975-ben elfogadott dokumentum tiltja a beavatkozás más országok belügyeibe.)

"Az ukrán lakosság oldalán állunk" - mondta Rompuy.

Mind Rompuy, mind Barroso hangsúlyozta: az EU-ukrán társulásból Oroszország is hasznot tudna húzni, mivel az az egész régió gazdasági fejlődésére pozitív hatással lenne. "Mindenki nyerne (a társulással), a mi szomszédjaink és az ő szomszédjaik is. (A társulás) nem irányul senki ellen. Nem hiszem, hogy bárkinek ellenére lenne a demokrácia, prosperitás és stabilitás" - mondta Barroso.

Viktor Janukovics ukrán államfő a csúcson azt mondta: országa gazdasági és pénzügyi támogatást vár az Európai Uniótól, mielőtt aláírná vele a társulási szerződést.