Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Csehországban is rezsicsökkentés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
"Jövőre mintegy 10-13 százalék között csökkentjük" az áramár szabályozott részét, ami a felhasználói ár mintegy 50 százaléka - közölte Alena Vitásková, az Energetikai Szabályozási Hivatal (ERÚ) elnöke pénteken. A szolgáltatók is hasonló csökkentési tervekről számoltak be.

A hatósági szabályozás alá eső tételek tarifája átlagosan 10,9 százalékkal lesz alacsonyabb.

Az ERÚ határozza meg a mindenkori fogyasztói áramár hatósági szabályozás alá eső összetevőit - az áramátvitel és elosztás díját -, amely mintegy 50 százalékot tesz ki a fogyasztók által fizetendő számlából. Az végső ár másik felét a szolgáltatók állapítják meg.

Vitásková szerint a háztartások jövőre több ezer koronát takarítanak meg villanyszámláikon. Hasonló módon kevesebbet fognak fizetni az áramért a vállalkozások is. Tekintettel a növekvő fogyasztásra, megtakarításuk is nagyobb lesz - tette hozzá.

"Az árcsökkentést alapvetően a világpiaci árak csökkenése és a jobb gazdasági mutatók tették lehetővé" - indokolta a döntést a szabályozó hivatal.

A nagy cseh áramszolgáltatók közül a Cseh Energetikai Művek (CEZ) már bejelentette, hogy a háztartási áram jövő évi ára mintegy 12 százalékkal lesz alacsonyabb, mint az idén. A másik nagy szolgáltató, a Prazská Energetika (PRE) 9,5 százalékos csökkenéssel, az E.ON 8,8 százalékos csökkenéssel számol.
Az ERÚ szerint hasonlóképpen csökken a jövő évben a háztartási gáz ára is. A pontos adatok még nem ismeretesek.