eur:
393.12
usd:
367.05
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Cameron visszautasítja Andor László bírálatát

David Cameron brit miniszterelnök "nagyon helytelennek" nevezte, hogy Andor László európai biztos bírálta a külföldi európai uniós munkavállalók szociális juttatásainak tervezett szigorítását.

Cameron erről José Manuel Barroso európai bizottsági elnöknek panaszkodott csütörtök este a vilniusi EU-csúcstalálkozón és erről pénteken számolt be Twitter-üzenetben.

"Nagyon helytelen, hogy nem választott EU-tisztségviselők bírálják a jogos aggodalmak felvetését" - írta a brit kormányfő.

Cameron Downing Street-i hivatalának szóvivője ehhez hozzátette: "Ha választott európai vezetők valódi és lényegi aggályaikat hangoztatják egy olyan ügyben, amely érinti az embereket, akkor nem helyénvaló, hogy tisztségviselők vita nélkül elutasítsák ezeket".

Cameron szerdán jelentette be megszorító terveit, amelyek válaszul születtek azon brit lakossági aggodalmakra, miszerint bolgár és román munkavállalók tömege érkezik az országba január elsejétől, amikor feloldják szabad mozgásuk korlátait az unióban.

Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztos "sajnálatos túlreagálásnak" nevezte a brit terveket. Kijelentette: az Európai Bizottság mindig tényekre alapozott vitát szorgalmaz a munkaerő-áramlás ügyében. Ha bármilyen EU-szabályozással kapcsolatban probléma merül fel, azokra együtt kell megoldást keresni, mert az egyoldalú fellépés és retorika nem segít ebben a helyzetben, és azzal a kockázattal jár, hogy Nagy-Britannia az EU "utálatos országának színében tűnik fel". A munkavállalók szabad mozgásának szabályait az EU-tagállamok együtt dolgozták ki, beleértve Nagy-Britanniát - tette hozzá.

Cameron a vilniusi csúcson csütörtök este azt javasolta, hogy az EU a jelenleginél hosszabb ideig korlátozza az új tagország munkavállalóinak szabad mozgását, megakadályozandó a szegényebb országok állampolgárainak tömeges átáramlását a fejlettebb országokba. Mint mondta, mindazonáltal támogatja az EU további bővítését - közölte a londoni miniszterelnöki hivatal.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×