Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Cameron visszautasítja Andor László bírálatát

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
David Cameron brit miniszterelnök "nagyon helytelennek" nevezte, hogy Andor László európai biztos bírálta a külföldi európai uniós munkavállalók szociális juttatásainak tervezett szigorítását.

Cameron erről José Manuel Barroso európai bizottsági elnöknek panaszkodott csütörtök este a vilniusi EU-csúcstalálkozón és erről pénteken számolt be Twitter-üzenetben.

"Nagyon helytelen, hogy nem választott EU-tisztségviselők bírálják a jogos aggodalmak felvetését" - írta a brit kormányfő.

Cameron Downing Street-i hivatalának szóvivője ehhez hozzátette: "Ha választott európai vezetők valódi és lényegi aggályaikat hangoztatják egy olyan ügyben, amely érinti az embereket, akkor nem helyénvaló, hogy tisztségviselők vita nélkül elutasítsák ezeket".

Cameron szerdán jelentette be megszorító terveit, amelyek válaszul születtek azon brit lakossági aggodalmakra, miszerint bolgár és román munkavállalók tömege érkezik az országba január elsejétől, amikor feloldják szabad mozgásuk korlátait az unióban.

Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztos "sajnálatos túlreagálásnak" nevezte a brit terveket. Kijelentette: az Európai Bizottság mindig tényekre alapozott vitát szorgalmaz a munkaerő-áramlás ügyében. Ha bármilyen EU-szabályozással kapcsolatban probléma merül fel, azokra együtt kell megoldást keresni, mert az egyoldalú fellépés és retorika nem segít ebben a helyzetben, és azzal a kockázattal jár, hogy Nagy-Britannia az EU "utálatos országának színében tűnik fel". A munkavállalók szabad mozgásának szabályait az EU-tagállamok együtt dolgozták ki, beleértve Nagy-Britanniát - tette hozzá.

Cameron a vilniusi csúcson csütörtök este azt javasolta, hogy az EU a jelenleginél hosszabb ideig korlátozza az új tagország munkavállalóinak szabad mozgását, megakadályozandó a szegényebb országok állampolgárainak tömeges átáramlását a fejlettebb országokba. Mint mondta, mindazonáltal támogatja az EU további bővítését - közölte a londoni miniszterelnöki hivatal.