Áthaladt a Tajvani-szoroson Kína első repülőgép-hordozó hajója

InfoRádió / MTI
2013. november 29. 14:24
Kína első repülőgép-hordozója, a Liaoning a Dél-kínai-tenger irányában áthaladt a Tajvani-szoroson és megérkezett Hajnan tartomány Szanja városának kikötőjébe - jelentette a kínai központi televízió pénteken.

A híradások szerint a Liaoning első dél-kínai-tengeri gyakorlatára készül, kíséretében van két irányított rakétákkal felszerelt romboló és két rakétahordozó fregatt. Kedden hagyták el a kelet-kínai Csingtaó kikötőjét.

A Tajvan szigetét és a szárazföldi Kínát elválasztó szoroson tíz órán át tartott a hajók útja. A repülőgép-hordozó rendkívüli éberséggel figyelt a külföldi hadihajókkal és repülőgépekkel való esetleges találkozásokra - jelentette ki Csang Cseng a Liaoning parancsnoka.

A repülőgép-anyahajót 2012 szeptemberében állították hadrendbe, ez volt az első alkalom, hogy a Tajvani-szoroson áthaladt. Kína egyetlen repülőgép-hordozójának hajótestét Ukrajnától vásárolták 1998-ban. A hivatalos közlések szerint elsősorban kiképzési célokat szolgál; úgy tudni, az ország két-három további hordozó építésébe kezdett.

A televízióban pénteken arról is beszámoltak, hogy a Liaoningen J-15-ös vadászrepülőgépekkel korlátozott látási viszonyok között, este is sikeres le- és felszállási gyakorlatokat hajtottak végre.

A J-15-ös Kína első többfeladatú, a hordozók fedélzetéről bevethető vadászrepülőgépe, amelyet az orosz Szu-33-ból fejlesztettek ki.