eur:
395.31
usd:
371.18
bux:
65093.91
2024. április 19. péntek Emma

Irán beengedi a nemzetközi atomellenőröket

Irán megnyitja az atomprogramját kiszolgáló araki nehézvízüzemet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei előtt - jelentette be Amano Jukija, a NAÜ főtitkára csütörtökön.

Kifejtette, hogy ez a Teherán nukleáris törekvéseinek felügyeletére irányuló nemzetközi erőfeszítések első lépése.

A nemzetközi ellenőrök december 8-án tesznek helyszíni szemlét a létesítményben, amely az építés alatt álló araki nehézvizes reaktort látná el moderátoranyaggal.

Ez a kísérleti reaktor alkalmas lehet atomfegyverben hasznosítható plutónium előállítására. Teherán a vasárnap Genfben a hatokkal - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kína és Oroszország - kötött átmeneti megállapodásban egyebek mellett megígérte, hogy nem halad tovább a munkálatokkal Arakban, de Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter szerdán azt mondta, hogy folytatni fogják az építkezést.

Amano azt is elmondta, a NAÜ vizsgálja, hogyan lehet a gyakorlatban is foganatosítani a genfi megállapodásban foglaltakat. "Ez a vizsgálat eltarthat egy ideig. Konzultálni fogok a (NAÜ) igazgatótanácsával, amint az végéhez ért" - mondta.

A genfi megállapodásban Irán vállalta, hogy hat hónapra visszafogja atomprogramját az őt sújtó nemzetközi szankciók enyhítése fejében.

Az araki ellenőrzés ugyanakkor egy másik, a genfi megállapodást megelőzően a NAÜ és Irán között megkötött egyezség része, amelyben Teherán - részben a genfi tárgyalások előmozdítása érdekében - kötelezettséget vállalt arra, hogy nagyobb hozzáférést nyújt a NAÜ-nek nukleáris létesítményeihez.

Arakban - a NAÜ folyamatos kérései ellenére - legutóbb két éve járhattak nemzetközi ellenőrök. A mostani megállapodás szerint a NAÜ a nehézvízüzem mellett egy iráni uránbányába is ellátogathat a következő három hónap folyamán.

Amano Jukija csütörtökön arról is beszámolt, hogy a NAÜ megfigyelései szerint Észak-Korea azon dolgozik, hogy újraindítsa jongbjoni atomreaktorát, amelyben korábban plutóniumot gyártott atomfegyvereihez.

"Olyan tevékenységeket figyeltünk meg a létesítménynél, amelyek a reaktor újraindítására irányuló törekvésre utalnak. Ugyanakkor nem lehetséges teljes bizonyossággal megállapítani, hogy újraindították-e már a reaktort, mivel az ügynökség nem fér hozzá a létesítményhez" - fogalmazott Amano.

Phenjan áprilisban jelentette be, hogy újra üzembe helyezi a 2007-ben bezárt reaktort. Korábban a dél-koreai hírszerzés és amerikai kutatók műholdfelvételekre hivatkozva azt állították, hogy a létesítmény már újra is indult. A NAÜ szintén műholdképekre alapozza megállapításait.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×