Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Letta: az olasz kormány erősebb Berlusconiék nélkül

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kormánya egységét és erejét emelte ki Enrico Letta olasz miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján, egy nappal azután, hogy Silvio Berlusconi pártja, a Forza Italia (FI) kilépett a kormánykoalícióból.

Letta kijelentette: az április végén alakult nagykoalíció a helyén marad, a kormány felállása nem változik, sőt, összetartóbb és erősebb lett. Ez a kormány 2015 végéig képes lesz vezetni Itáliát - mondta a miniszterelnök.

Hozzátette: az FI keddi távozásával hét hónapja tartó belpolitikai feszültség ért véget. Letta szerint a kormány - Silvio Berlusconi és pártja nélkül - mostantól a tervezett gazdasági és intézményes reformok megvalósítására összpontosíthat.

Letta nem kommentálta az olasz felsőháznak a Berlusconi parlamenti kizárásáról döntő szerdai szavazását. Azt hangsúlyozta, hogy a kormány gazdasági csomagjáról tartott éjszakai felsőházi szavazáson 171 szenátortól kapott bizalmat a kabinet, "ekkora többséggel bírt a 2008-as Berlusconi-kormány is".

A római szenátusban megkezdődött a Berlusconi mandátumának visszavonásáról szóló vita. A mentelmi bizottság októberben javasolta az adócsalásért jogerősen elítélt volt kormányfő kizárását a felsőházból. A szenátus délutántól az ezzel kapcsolatos számos módosító indítványról szavaz. A jobbközép szenátorai többen között azt szorgalmazták, hogy mégis titkos szavazás legyen.

A balközép Demokrata Párt (PD) és az 5 Csillag Mozgalom (M5S) Berlusconi kizárására szavaz. Az FI és szövetségesei Berlusconi mandátuma mellett. Sok függ a Mario Monti alapította centrum és az Északi Liga szavazataitól. A Berlusconi vezette jobbközépből egy hete kilépett és kormányon maradt Új Jobbközép (NCD) bejelentette, hogy Berlusconi parlamenti kizárása ellen szavaz.

A Róma központjában levő Grazioli-palota, Berlusconi rezidenciája előtt az FI szervez tömegdemonstrációt, ahogyan augusztusban a pártvezetőt sújtó bírósági ítélet megszületésekor is történt.