eur:
392.52
usd:
365.9
bux:
66689.15
2024. április 25. csütörtök Márk

Elmarad az általános sztrájk a román egészségügyben

Elmarad az általános sztrájk a román egészségügyben, miután a dolgozók kéréseinek részben eleget tett a bukaresti kormány.

A csütörtökre tervezett sztrájk törlését Leonard Barascu, az egészségügyben dolgozók érdekeit védő Sanitas szakszervezet elnöke jelentette be szerdán. Hozzátette, ezzel véget ért a munkaügyi konfliktus, hiszen a Sanitas vezetői és a minisztérium képviselői aláírták az ágazati kollektív munkaszerződést.

Eugen Nicolaescu román egészségügyi miniszter a bukaresti kormány szerdai ülését követően bejelentette: mintegy 1200 állást hirdethetnek meg a munkaerőhiány által sújtott kórházak, mivel a kabinet feloldotta a létszámstopot.

A kormány az orvosok és az ápolók hétvégi pótlékainak kifizetésére vonatkozó kérést is teljesítette. A miniszter kifejtette, hogy módosították az idei 103-as sürgősségi kormányrendeletet, amely a közalkalmazottak 2014-es bérezését szabályozza. A miniszter szerint a rendelet eredeti szövege félreértésekre adhatott volna okot, mert nem tisztázta eléggé, mi a különbség az egy héten öt napot dolgozó közalkalmazottak, illetve az orvosok és az ápolók helyzete között, akik a hét valamennyi napján szolgálatot teljesítenek. A szerdán elfogadott módosítás nyomán világossá tették a szóban forgó rendelkezést - magyarázta a miniszter.

A szaktárca 200 millió lejt (közel egymilliárd 350 millió forint) is kiutalt az egészségügyi biztosítónak, hogy ez utóbbi több pénzt adhasson a kórházaknak. A miniszter szerint így elkerülhető, hogy kórházak újból adósságokkal zárják az idei évet.

Az orvosok és ápolók hétfőn kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, és csütörtökre terveztek általános munkabeszüntetést. Magasabb béreket kértek, és azt is követelték, hogy az ágazat finanszírozása érje el a bruttó hazai termék (GDP) 6 százalékát (a jelenlegi mintegy 4 százalék helyett). E két követelésüket a kormány nem teljesítette.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×