Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ekkor lesz a Hargita megyei régiós népszavazás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
December 22-ére írta ki a megye polgárai által kezdeményezett régiós témájú megyei népszavazást a Hargita Megyei Tanács szerdai ülésén - közölte az önkormányzat.

A testület Tusnádfürdőn tartott kihelyezett ülésén Borboly Csaba tanácselnök gazdasági adatokkal bizonyította: a megye veszített azáltal, hogy a jelenlegi közép-romániai fejlesztési régióhoz sorolták.

Borboly Csaba az MTI-nek elmondta, hogy tanultak a népszavazási határozattervezet Maros és Szilágy megyei elutasításából, valamint a referendum Kovászna megyei kiírása elleni prefektusi keresetből.

"Jogi érveket a mi határozatunkkal szemben nem lehet felhozni. Ha a prefektus mégis megtámadja, azt csak politikai parancsra teheti" - jelentette ki Borboly Csaba.

A tanácselnök elmondta: a 31 tagú önkormányzati testületben mind az RMDSZ, mind a Magyar Polgári Párt (MPP), mind az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) képviselői megszavazták a határozatot. Csupán a román pártok három önkormányzati képviselője szavazott a referendum ellen. Borboly Csaba szerint elvben ők is egyetértettek azzal, hogy nem kedvez Hargita megyének a jelenlegi helyzet, de pártjuk döntése értelmében nemmel szavaztak. A referendum megszervezésére 450 ezer lejt (közel 30 millió forintot) különített el a megye a tartalékalapjából.

Borboly Csaba emlékeztetett arra, hogy a megyében közel 40 ezren írták alá a népszavazást kezdeményező íveket. Az aláírásgyűjtésbe az MPP is bekapcsolódott, és elvben az EMNP is támogatta azt.

Az MTI kérdésére, hogy nem veszélyezteti-e a karácsonyi ünnep közelsége a népszavazás sikerét, az önkormányzati vezető kijelentette: "Székelyföld ügye mindenki számára megér tíz perc vagy fél óra ráfordítást". Szerinte ugyanis ennyi időig tarthat a szavazás.

Az RMDSZ szeptember 26-án kezdte gyűjteni az aláírásokat azért, hogy Erdély hat megyéjében polgári kezdeményezéssel tartsanak megyei népszavazást a fejlesztési régiók átalakításáról. A székelyföldi Kovászna, Hargita és Maros megye lakosságának azt a kérdést készültek feltenni: akarják-e hogy a három megye egyetlen fejlesztési régiót alkosson Marosvásárhely központtal? A partiumi Bihar Szatmár és Szilágy megyében a kérdés a Nagyvárad központú régióra vonatkozott volna.

A kezdeményezést két hét alatt 170 ezer személy támogatta aláírásával. Eddig csak Kovászna megye önkormányzata határozott a népszavazás kiírásáról, határozatát azonban a prefektus megtámadta a közigazgatási bíróságon. Szilágy és Maros megyében a román többségű önkormányzati testület elutasította a kezdeményezést.