Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Célegyenesben a német koalíciós tárgyalások

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A legtöbb vitatott kérdést sikerült tisztázni szerdára virradó éjjel Berlinben, a CDU/CSU konzervatív pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) koalíciós tárgyalásain.

Az ötödik hete tartó német koalíciós egyeztetések utolsó szakaszában a három pártelnök megbeszélésén keresnek majd megoldást az utolsó nagy kérdésre, arra, hogy miként lehet finanszírozni a közös terveket - jelentette online kiadásában több német lap is. A konzervatívok évi 15-16 milliárd eurót fordítanának a mindkét oldal támogatását élvező új programokra, az SPD viszont 45 milliárd eurót költene ezekre. A mozgástér szűk, mert abban már korábban megállapodtak, hogy az adókat nem emelik, az államháztartási hiányt pedig csökkentik.

Nincs teljes egyetértés a kettős állampolgárság intézményének kiterjesztéséről és egyes oktatáspolitikai kérdésekről sem, de a legtöbb ügyben már sikerült közös álláspontra jutni. A tárgyalások kedden kezdődött befejező fordulójában megállapodtak egyebek között abban, hogy bevezetik a 8,5 eurós óránkénti minimálbért, és autópályadíjat vetnek ki a külföldi autósokra, ha sikerül az uniós jognak megfelelő megoldást találni.

A következő órákban a két párt 77 politikusból álló fő tárgyalócsoportja véglegesíti a koalíciós szerződés szövegét, amelyet várhatóan szerda délben ismertetnek majd.

Az SPD még megszavaztatja tagságával, hogy a párt vezetői aláírhatják-e a szerződést. Ha a többség ezt támogatja, az új kormány december 17-én, a választások utáni 86. napon alakulhat meg.

Németország újraegyesítése óta általában a választástól számítva 30-40 napon belül megalakult a kormány. A leghosszabb ideig 2005-ben - a konzervatívok és a szociáldemokraták legutóbbi közös kormányzása előtt - tartottak a koalíciós tárgyalások. Akkor az Angela Merkel vezette CDU és a bajor testvérpárt, a CSU 65 nap alatt állapodott meg az SPD-vel a nagykoalícióról.