Bajban Kuba washingtoni konzulátusa

InfoRádió / MTI
2013. november 27. 09:27
Leállítja konzuli szolgáltatásainak többségét Kuba egyesült államokbeli képviselete, miután egyetlen bank sem vállalta pénzügyei kezelését - közölték kedden Havannában, az évtizedek óta tartó amerikai embargót okolva a történtekért.

A fejlemény derékba törheti a két ország közötti utazások utóbbi időben tapasztalt fellendülését.

Kuba washingtoni érdekképviseletének közleménye szerint eddigi számlavezető bankjuk, az M&T Bank júliusban arról értesítette őket, hogy a továbbiakban már nem nyújt szolgáltatást külföldi diplomáciai képviseleteknek, ezért a kubaiak számláját is megszünteti.

A diplomaták az amerikai külügyminisztériumhoz fordultak az ügyben, és számos bankot megkerestek, de egyetlen amerikai vagy az Egyesült Államokban leányintézetet üzemeltető külföldi bank sem vállalta pénzügyeik kezelését.

A közlemény a Kuba elleni gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi embargót évtizedek óta fenntartó amerikai politikát, az embargó korlátozó intézkedéseit okolta a történtekért. Az Egyesült Államok havannai érdekképviselete csak annyit közölt, hogy az amerikai külügyminisztériumnak nincs mit hozzáfűznie az ügyhöz. Havanna szerint ugyanakkor az amerikai külügyi tárca a nemzetközi egyezmények értelmében köteles lenne biztosítani a működési feltételeket az országban működő diplomáciai képviseletek számára.

Kuba sajnálkozását hangoztatta amiatt, hogy a történtek várhatóan kedvezőtlen hatással lesznek a "családi látogatásokra, akadémiai, kulturális, oktatási, tudományos, sport és más jellegű cserelátogatásokra".

Évente mintegy 350 ezer Egyesült Államokban élő kubai keresi fel rokonait Kubában, és 2012-ben további csaknem 100 ezer amerikai jutott el Kubába a Barack Obama elnök által támogatott különböző kulturális, tudományos és szakmai csereprogramok révén.

A kommunista rezsimet bíráló amerikai kubaiak ugyanakkor azzal vádolják Havannát, hogy a képviselet banki gondjait nyomásgyakorlásra próbálja használni annak érdekében, hogy további enyhítést érjen el az Obama-kormány idején szerintük amúgy is jelentősen meggyengült szankciók terén. Leállítja konzuli szolgáltatásainak többségét Kuba egyesült államokbeli képviselete, miután egyetlen bank sem vállalta pénzügyei kezelését - közölték kedden Havannában, az évtizedek óta tartó amerikai embargót okolva a történtekért.