eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A haszonleső bevándorlóknak üzent London

A brit kormány azoknak kíván "világos üzenetet" küldeni a külföldi EU-munkavállalók szociális juttatásainak szigorítását célzó tervek bejelentésével, akik úgy gondolják, hogy Nagy-Britanniában könnyűszerrel hozzájuthatnak e kedvezményekhez, és csak ezért akarnak betelepülni - mondta szerdán a brit kormányfő.

David Cameron a szerdai Financial Timesnak írt - komoly hazai és nemzetközi feltűnést keltő, az Európai Bizottság több tagját kritikus hangvételű reagálásra késztető - cikkében részletezte a szigorítási terveket. Ezek között szerepel, hogy a többi uniós országból érkezők a jövőben nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában nem igényelhetnek állástalanoknak járó, anyagi jellegű szociális juttatásokat. Ha ilyen támogatásra az első három hónap után is szükségük van, legfeljebb hat hónapig részesülhetnek e támogatásokban, kivéve, ha bizonyíthatóan valós esélyük van arra, hogy álláshoz jutnak.

Ha az újonnan érkező uniós állampolgárok nem munkavállalás céljából jönnek, hanem koldulnak, vagy az utcán alszanak, akkor "eltávolítják" őket, és tizenkét hónapig nem térhetnek vissza Nagy-Britanniába, hacsak nem tudják bizonyítani újbóli beutazásuk indokoltságát, például azt, hogy van állásuk.

Cameron a BBC televíziónak adott, szerda délután sugárzott interjúban kijelentette: e szigorítások nemcsak a román és a bolgár állampolgárokra vonatkoznak, akikkel szemben januárban lejárnak az átmeneti korlátozások, hanem minden külföldi uniós munkavállalóra.

Hozzátette: aki dolgozni akar, annak továbbra is joga lesz munkavállalásra Nagy-Britanniában, ám ez nem jelentheti a személyek szabad mozgásához fűződő jog érvényesítésének automatikus követelhetőségét.

A miniszterelnök szerint a bevándorlást a brit kormány nem csupán a határokon kívánja ellenőrzés alá vonni. Az új bevándorlási törvénytervezet intézkedik arról is, hogy ne vehessék igénybe az ingyenes brit állami egészségügyi ellátórendszer (NHS) szolgáltatásait olyanok, akik nem szereztek jogot erre, és ne juthassanak tanácsi szociális lakáshoz, akiknek nincs tartózkodási jogosultságuk Nagy-Britanniában.

Cameron kijelentette: akik az Európai Uniót annak idején megalapozták, nem láthatták előre, hogy Nagy-Britanniába 1,5 millió kelet-európai költözik. Ezért kell átalakítani az EU-t, és ezért kell újratárgyalni Nagy-Britannia pozícióját az EU-n belül - tette hozzá.

A brit kormányfő szerint a jelenlegi szabályozás a szegényebb EU-országok számára sem megfelelő. Ezek az országok ugyanis "kiürülnek", mivel fiatal munkavállalóik máshol keresnek munkát, tekintettel a hatalmas bérkülönbségekre.

Cameron közölte: ezért kívánja "alapvető mértékben" újratárgyalni az EU-val a személyek szabad mozgásának szabályait, annak érdekében, hogy a korlátozásokat a jelenleginél sokkal hosszabb ideig érvényben lehessen tartani.

A miniszterelnök szerint "nem járja az sem", hogy gyermekeik után Nagy-Britanniában részesülhetnek családi pótlékban olyan "egyébként keményen dolgozó" munkavállalók, akiknek gyermekei "például Magyarországon vagy Lengyelországban élnek", ahol általában alacsonyabbak a megélhetési költségek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×