eur:
393.13
usd:
367.1
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Történelmi alku lehet Irán és a nyugat megállapodása

A nagyhatalmak történelmi megállapodásnak nevezték, hogy sikerült alkut kötni Iránnal a teheráni atomprogramról. A megállapodás értelmében Irán ideiglenesen felhagy az olyan tevékenységgel, amelyek nyomán atomfegyverhez juthat.

Az ENSZ részlegesen feloldja az Irán elleni szankciókat, az Iszlám Köztársaság cserébe felhagy az urán olyan mértékű dúsításával, amely atomfegyver előállásához szükséges - így foglalható össze az megállapodás, amelyet 6 nagyhatalom: az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Oroszország, Franciaország, Németország és Kína kötött Iránnal.

Barack Obama amerikai elnök azt emelte ki, hogy közel egy évtized óta először, lefékezték az iráni atomprogramot és a program egyes részeit visszafordítják.

Diplomaták figyelmeztettek, hogy a munka java csak most kezdődik: az remélik, hogy még az év vége előtt sikerül tető alá hozni a végleges egyezményt.

Ban Ki-mun ENSZ-főtikár arról beszélt, hogy ami most történt, az "egy történelmi alku első lépése lehet a Közel-Keleten".

A magát fenyegetve érző Izrael azonban "történelmi hibának" nevezte a Genfben vasárnap hajnalban kötött megállapodást. Két hete egy hasonló tárgyalás kudarccal zárult, amikor Franciaország nemet mondott az alkura.

A mostani egyezség értelmében Irán nem dúsítja 5 százalékosnál sűrűbbre az uránt - ami így használható marad az atomerőművekben, de nem lesz alkalmas nukleáris robbanótöltet létrehozására.

A már meglévő, 20 százalékosra dúsított uránt "felhígítja". Az araki nehézvizes reaktort nem helyezi üzembe és nem épít olyan létesítményt, ahol plutóniumot tudna előállítani a használt fűtőelemekből. Teherán emellett elfogadja, hogy a nemzetközi nukleáris ellenőrök szigorúbb ellenőrzéseket tarthassanak.

Cserébe Irán 4 milliárd dollárhoz jut külföldön befagyasztott számláiról, továbbá ismét exportálhat aranyat, szénhidrogéneket, autó- és repülőalkatrészeket.

Az AP hírügynökség szerint a mostani alkut megelőzően az amerikaiak 5 titkos találkozót tartottak az irániakkal Ománban és másutt. Az amerikaiakat egy külügyi államtitkár és egy alelnöki tanácsadó képviselte, az irániak beosztásáról nem tudni.

Az AP hozzátette, hogy az első találkozókat még a mérsékeltnek tartott Haszan Roháni elnök megválasztása előtt néhány hónappal rendezték meg. Washingtonban az Obama-kormányzat arra kérte a tényfeltáró riportereket, hogy ne tegyék közzé a részelteket a genfi tárgyalások vége előtt, annyira tartott attól, hogy a hírek kisiklathatják a tárgyalásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×