Szíria - Január 22-ére hívták össze a békekonferenciát

InfoRádió / MTI
2013. november 25. 18:43
Jövő év január 22-ére hívta össze az Egyesült Nemzetek Szervezete a szíriai polgárháború lezárását célzó Genf-2 békekonferenciát - jelentette be sajtóközleményében hétfőn Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szóvivője, és a nyilatkozatokból is kiderült, hogy addig még egy előkészítő konzultációt terveznek decemberben.

A konferencia célja olyan politikai megoldás kialakítása lesz, amely "beteljesíti a szíriaiak jogos vágyát a szabadság és méltóság iránt, és biztosítja minden szíriai közösség biztonságát és védelmét".

A konferenciát május óta próbálták tető alá hozni, de politikai és diplomáciai nehézségek miatt az időpontban csak most sikerült megállapodni. A helyzet rendezését sürgeti, hogy a 32 hónapja tartó polgárháború egyre véresebbé válik, és már legalább 120 ezer áldozata van.

Elemzők és diplomaták kétségesnek tartják, hogy az értekezlet sikerre vezet. Egyelőre nem tudni, hogy a szíriai kormányoldal és az ellenzék milyen formában fogja képviseltetni magát - ha egyáltalán - a konferencián, ahogy azt sem, hogy sikerül-e egy asztalhoz ültetni a térség befolyásos, ellentétes oldalakon álló országait, főként Iránt és Szaúd-Arábiát.

A hétfői közlemény szerint a Genf-2 békekonferencián a cél a tavalyi, első genfi találkozón elfogadott béketerv életbe léptetése lesz. A 2012. június 30-án nagyhatalmak által a szíriai felek távollétében elfogadott szándéknyilatkozat szerint nemzeti egységkormányt kell felállítani az országban, ám annak konkrét összetételéről, résztvevőiről nem szól a dokumentum.

"A főtitkár elvárja a szíriai képviselőktől, hogy ennek teljes tudatában érkezzenek majd Genfbe" - áll az ENSZ mostani közleményében, amelyet a főtitkár később maga is megerősített. "A cél világos. Teljesíteni kell a 2012-es közleményben foglaltakat, beleértve egy átmeneti kormányzó testület közös hozzájárulással való létrehozását, olyanét, amely teljes végrehajtó hatalmat gyakorol a katonai és biztonsági testületek fölött is" - mondta Ban Ki Mun egy sajtótájékoztatón. A főtitkár felszólította a leendő résztvevőket, hogy már a hátralévő hetekben is tegyenek kezdeményező lépéseket a siker érdekében: állítsák le az erőszakot, tegyék hozzáférhetővé a kétségbeesetten várt segélyeket, és engedjék el a foglyaikat.

"A szíriai polgárháború a legnagyobb fenyegetés a világ békéjére és biztonságára, ezért megbocsáthatatlan lenne nem élni a konferencia kínálta alkalommal" - jelentette ki. Ban a résztvevők köréről nem beszélt és kérdésekre sem válaszolt. Erről a kérdésről Lahdar Brahinmi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja azt mondta, hogy "a lista még nem kész, de Irán és Szaúd-Arábia bizonyosan a lehetséges résztvevők között van". Brahimi közölte, hogy december 20-án lesz még egy ötödik előkészítő konzultációja az amerikai és az orosz féllel.

A konferencia megrendezésén fáradozó országok diplomatái már korábban arra figyelmeztettek, hogy az értekezlet megtartását az időpont kiírása ellenére is megakadályozhatják a Szíriában folyó események, illetve esetleges politikai és diplomáciai nézeteltérések.

Az egyik gond a szíriai ellenzék széttagoltsága. A Szíriai Nemzeti Koalíció nevű ellenzéki ernyőszervezet ugyan kész megjelenni a tanácskozáson, de e szervezetet számos befolyásos iszlamista felkelőcsoport nem fogadja el képviselőjeként, ezért valós politikai befolyása igen mérsékelt. Emellett teljesíthetetlennek tűnik a koalíció azon követelése, hogy Aszad mondjon le posztjáról, a kormányoldal ugyanis részvétele feltételeként szabta, hogy az elnök sorsáról nem ott kell dönteni. Egyelőre még az sem biztos, hogy a szír elnök küld-e döntési jogkörrel felruházott delegációt Genfbe.

Egy másik problémás pont, hogy miként lehetne az Oroszország mellett Aszad fő támogatójának számító Iránt, illetve a felkelők pártját fogó Szaúd-Arábiát egy asztalhoz ültetni. A helyzetre való befolyásuk miatt mindkét ország a szíriai polgárháború kulcsszereplője, ezért nélkülük vélhetően nem születhet békemegállapodás.