eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Kína vitatott területekre is kiterjesztette légvédelmi azonosító övezetét

Kína hétvégén létrehozott légvédelmi azonosító övezete (ADIZ) kiterjed a kelet-kínai-tengeri vitatott hovatartozású szigetek térségére, amelyet Japán már korábban légvédelmi felügyelet alá vont - jelentette a kínai állami média. A légierő már végre is hajtotta első őrjáratát a zónában.

Az övezet létrehozását a kínai nemzetvédelmi minisztérium rövid közleményben jelentette be három törvényre hivatkozva, továbbá ismertette azokat a konkrét földrajzi paramétereket, amelyekre a zóna kiterjed. Később részletesen közzétették a térséget érintő azonosítási szabályokat.

A nemzetvédelmi minisztérium szóvivője arról tájékoztatott, hogy a légierő két nagy felderítő gépe, egy korai előrejelző repülőgép és vadászgépek támogatásával végrehajtotta első őrjáratát. Sen Csin-ko közölte, mindez összhangban van az általános nemzetközi gyakorlattal.

A tárca közleménye szerint a kínai hadsereg védelmi intézkedéseket foganatosít majd azokban az esetekben, amikor egyes repülőgépek nem vetik alá magukat a szabályoknak, vagy nem hajlandók az együttműködésre, az utasítások követésére.

A nemzetközi gyakorlatban az effajta légvédelmi azonosító övezeteket olyan államok hozzák létre, amelyek partjait nagy kiterjedésű nyílt víz övezi. Az Egyesült Államok 1950-ben állapította meg a maga ADIZ területét, s azóta több mint húsz ország követte. E zónákkal lényegében igazoltatásra kötelezik a légtérbe belépőket.

A kínai médiában az eseményhez kapcsolódóan megszólaltatott szakértők azt hangsúlyozták, hogy Kínának joga volt a maga zónáját megszabni anélkül, hogy arra más államoktól engedélyt kért volna. A lépés nem veszélyezteti más államok területének szuverenitását, vagy a repülés szabadságát. Egyúttal azt is hangsúlyozták, hogy a paraméterek egyértelművé tételével épp a félreértéseket szeretnék eloszlatni.

A nemzetvédelmi minisztérium egy másik szóvivője kérdésre válaszolva kifejezte - anélkül, hogy Japán nevét megemlítette volna -, hogy a szigetország 1969-ben szabta meg a maga légvédelmi azonosító övezetét, s annak legközelebbi pontja Kínához körülbelül 130 kilométerre van. Ez indokolta, hogy a kínai zóna legközelebbi pontja is nagyjából ilyen távolságra legyen a japán szárazföldtől.

John Kerry amerikai külügyminiszter a bejelentés nyomán kiadott közleményében mély aggodalmának adott hangot, Pekinget pedig óvatosságra és visszafogottságra intette. Egyúttal konzultációkat kezdett Japánnal és a térség más államaival.

Tokió tiltakozott, kifejezte felháborodását és teljességgel elfogadhatatlannak nevezte a kínai lépést. Hozzátették, az egymást átfedő zónák helyzetében a légtérben váratlan balesetek fordulhatnak elő.

A Hszinhua hírügynökség vasárnapi kommentárjában úgy vélte, Tokió a helyzetre túlozott mértékben reagált, s leszögezte, a zóna létrehozása szinkronban van az ENSZ alapokmányával és más nemzetközi törvényekkel, Japánnak pedig "meg kell tanulnia elfogadni az +elfogadhatatlant+".

John Kerry azon szavaira, miszerint a lépés azt a szándékot tükrözheti, hogy Kína meg kívánja változtatni a status quót a Kelet-kínai-tengeren, a szerző utal Peking álláspontjára, miszerint a Tiaojü/Szenkaku-szigetek több évtizedes status quóját Japán borította fel azzal, hogy egyoldalú lépésével államosított az öt lakatlan szigetből hármat.

Peking és Tokió között a feszültség 2012 szeptembere, a szigeteknek a japán kormány általi "megvásárlása" óta egyre súlyosabb, a két ország területi vitája következtében diplomáciai és gazdasági kapcsolataik évtizedek mélypontjára süllyedtek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×