Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A szlovákiai kormánypárt jelöltje megelőzte Berényi Józsefet a második fordulóban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jól szerepelt Berényi József, az MKP elnöke a szlovákiai megyei választások második fordulójában Nagyszombat megyében, a Robert Fico vezette kormánypárt, a baloldali Irány-Szociáldemokrácia jelöltje, Tibor Mikus hivatalban lévő megyeelnök azonban megelőzte őt.

A Felvidék.ma hírportál vasárnap hajnali jelentése szerint az MKP elnöke, egyben megyefőnök-jelöltje kétszer annyi szavazatot kapott, mint a november 9-én tartott első fordulóban, Tibor Mikus azonban ennél is több szavazathoz jutott, így továbbra is Nagyszombat megye vezetője marad.

A nyolc szlovákiai megye közül a nagyszombati volt az egyetlen, ahol a megyefőnök-választáson három szlovák jelölt mellett magyar jelöltek is indultak. Berényi az első körben a szavazatok 20 százalékát kapta, ezúttal 40 százalékhoz jutott.

Értesülések szerint az MKP jelöltje a Most-Híd szlovák-magyar párt szavazói voksainak egy részével is számolhatott, mivel jelöltjük, Nagy József az első fordulóból nem jutott tovább, és a párt támogatásáról biztosította Berényit.

Besztercebánya megyében a szélsőjobboldali nézeteiről ismert Marian Kotleba nyerte meg a második fordulót. Kotleba a Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) elnöke. Kotleba évek óta a roma kisebbség elleni uszító kampányt, továbbá Európai Unió-ellenes retorikáját folytat.

A rendőrség a múltban már többször is őrizetbe vette őt, és eljárás folyt ellene faji uszítás, illetve a demokrácia veszélyeztetése vádjával.

A megyei választások első fordulóját november 9-én tartották. Második kört ott rendeztek, ahol az első fordulóban a megyefőnök-jelöltek egyike sem szerezte meg az érvényes voksok több mint a felét.