Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Törökország is kiutasította az egyiptomi nagykövetet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyiptom és Törökország szombaton kölcsönösen kiutasította egymás nagykövetét és ezzel alacsonyabb - ügyvivői - szintre fokozták le a diplomáciai kapcsolatokat.

Először az egyiptomi külügyminisztérium jelentette be, hogy "nem kívánatos személlyé" nyilvánították a török nagykövetet. A tárca szóvivőjének a közlése szerint Egyiptom egyúttal visszahívja ankarai nagykövetét, aki gyakorlatilag már augusztus 15. óta Kairóban van.

A kairói kormány azután döntött a diplomáciai kapcsolatok lefokozásáról, hogy Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök élesen bírálta az egyiptomi hatóságok iszlamistákat sújtó elnyomó intézkedéseit.

A török kormányfő ugyanis élesen elítélte Mohamed Murszi volt elnök menesztését, egyaránt vádolva emiatt az egyiptomi hadsereget és a nyugati államokat. "Már a kezdetektől fogva azt hangoztattuk, hogy egyértelműen puccs történt Egyiptomban, ezzel szemben a nyugati országok csak a hadsereg beavatkozásáról beszélnek" - mondta augusztus közepén Erdogan.

A kairói külügyi szóvivő szerint Erdogan megnyilatkozása "elfogadhatatlan beavatkozás" az egyiptomi belügyekbe. Mint megállapította, Törökország megpróbálja az egyiptomiak érdekei ellen hangolni a közvéleményt, olyan szervezeteket támogat, amelyek "meg akarják ingatni az ország helyzetét". A szóvivő ezzel a Murszi pártjára, a Muzulmán Testvériségre utalt, amelyet szoros szálak fűznek a törökországi kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjához (AKP).

A kairói török nagykövet kiutasításáról szóló bejelentés után a kölcsönösség jegyében a török külügyminisztérium "nem kívánatos személlyé" nyilvánította az egyiptomi nagykövetet.

A két ország augusztusban konzultációkra egyaránt hazarendelte nagykövetét, de a török nagykövet időközben visszatért Kairóba, míg az egyiptomi nem utazott vissza ankarai állomáshelyére.

Abdullah Gül köztársasági elnök mindenesetre újságíróknak adott nyilatkozatában szombaton kifejezte reményét, hogy a két ország közötti kapcsolatok hamarosan helyreállnak.