Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rigai tetőomlás - Újabb halottakat találtak a romok alatt, háromnapos gyász kezdődött

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A legfrissebb adatok szerint ötvenkettőre emelkedett szombat reggelre a rigai tetőomlás halálos áldozatainak száma, további halottakat keresnek a romok alatt. Lettországban háromnapos gyász kezdődött.

A lett főváros egyik bevásárlóközpontjában csütörtökön 500 négyzetméteres felületen omlott le a tető, szombat reggel 150-200 négyzetméternyi terület átvizsgálása volt még hátra. Péntek estig negyvenhét holttestet találtak, szombat reggelre további öt halottra bukkantak, és nem tudni még, hányan lehetnek a törmelékek alatt. A Leta lett hírügynökségre hivatkozó jelentések szerint mintegy negyven ember szenvedett sérüléseket, harminchármat kórházban ápolnak.

A bevásárlóközpont teteje csütörtökön részlegesen beomlott, majd egy másik darabja rászakadt a mentést végző tűzoltókra, emiatt közöttük is legalább három halálos áldozat van, a mentést végzők közül tíz ember megsérült.

Andris Berzins lett államfő szombaton kijelentette: nem természeti katasztrófának, hanem emberölésnek kell tekinteni az esetet, és azonnali válaszlépésekre van szükség, az ügyet a lehető leggyorsabban ki kell vizsgálni. "Összetett ügyről van szó. Nem tekinthetjük az esetet természeti katasztrófának vagy balszerencsének, mert a természeti viszonyoknak semmiféle szerepe nem volt ebben" - mondta a lett államfő az LTV köztelevízióban.

Továbbra sem tudni pontosan a tragédia okát. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint a hatóságok azt vizsgálják, hogy a balesetet rossz tervezés, hibás kivitelezés vagy a tetőn tárolt építési anyag okozta-e. A belvároshoz közeli, 2011-ben épült bevásárlóközpont tetején ugyanis egy télikert és játszótér létesítésén dolgoztak.

Az orosz Vesztyi televízió úgy értesült, hogy az áruház tetejére a munkákhoz homokot és más építőanyagokat halmoztak fel, aminek a csütörtöki folyamatos esőzés miatt megnőtt a súlya, emiatt omolhatott le a tető.

Lettországban a tragédia miatt szombattól háromnapos gyászt rendeltek el. Emiatt lemondtak számos kulturális rendezvényt, köztük koncerteket és színházi előadásokat, és elmaradnak a tervezett sportesemények. Több televíziós csatorna e három napon nem közvetít reklámokat, némelyik törli programon lévő több műsorát is.