eur:
395.05
usd:
366.06
bux:
65186.32
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Rigai tetőomlás - Újabb halottakat találtak a romok alatt, háromnapos gyász kezdődött

A legfrissebb adatok szerint ötvenkettőre emelkedett szombat reggelre a rigai tetőomlás halálos áldozatainak száma, további halottakat keresnek a romok alatt. Lettországban háromnapos gyász kezdődött.

A lett főváros egyik bevásárlóközpontjában csütörtökön 500 négyzetméteres felületen omlott le a tető, szombat reggel 150-200 négyzetméternyi terület átvizsgálása volt még hátra. Péntek estig negyvenhét holttestet találtak, szombat reggelre további öt halottra bukkantak, és nem tudni még, hányan lehetnek a törmelékek alatt. A Leta lett hírügynökségre hivatkozó jelentések szerint mintegy negyven ember szenvedett sérüléseket, harminchármat kórházban ápolnak.

A bevásárlóközpont teteje csütörtökön részlegesen beomlott, majd egy másik darabja rászakadt a mentést végző tűzoltókra, emiatt közöttük is legalább három halálos áldozat van, a mentést végzők közül tíz ember megsérült.

Andris Berzins lett államfő szombaton kijelentette: nem természeti katasztrófának, hanem emberölésnek kell tekinteni az esetet, és azonnali válaszlépésekre van szükség, az ügyet a lehető leggyorsabban ki kell vizsgálni. "Összetett ügyről van szó. Nem tekinthetjük az esetet természeti katasztrófának vagy balszerencsének, mert a természeti viszonyoknak semmiféle szerepe nem volt ebben" - mondta a lett államfő az LTV köztelevízióban.

Továbbra sem tudni pontosan a tragédia okát. Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség szerint a hatóságok azt vizsgálják, hogy a balesetet rossz tervezés, hibás kivitelezés vagy a tetőn tárolt építési anyag okozta-e. A belvároshoz közeli, 2011-ben épült bevásárlóközpont tetején ugyanis egy télikert és játszótér létesítésén dolgoztak.

Az orosz Vesztyi televízió úgy értesült, hogy az áruház tetejére a munkákhoz homokot és más építőanyagokat halmoztak fel, aminek a csütörtöki folyamatos esőzés miatt megnőtt a súlya, emiatt omolhatott le a tető.

Lettországban a tragédia miatt szombattól háromnapos gyászt rendeltek el. Emiatt lemondtak számos kulturális rendezvényt, köztük koncerteket és színházi előadásokat, és elmaradnak a tervezett sportesemények. Több televíziós csatorna e három napon nem közvetít reklámokat, némelyik törli programon lévő több műsorát is.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×