Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Oroszország - Szabadlábon az első Greenpeace-aktivisták

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kiengedték a szentpétervári börtönből az eddig előzetes letartóztatásban lévő Greenpeace-aktivisták első csoportját, miközben csütörtökön újabb aktivisták szabadon engedéséről döntöttek az orosz nagyváros kerületi bíróságai.

A 30-ból 26 ember ügyében határoztak úgy a bíróságok, hogy kéthónapos fogva tartás után egyenként 2 millió rubeles (mintegy 14 millió forint) óvadék ellenében kiengedik őket az előzetesből. Három környezetvédő ügyét pénteken tárgyalják.

Hétfőn egyedül az ausztrál Colin Russelnek hosszabbították meg az előzetes letartóztatását további három hónapra, hogy ne rejtőzhessen el a nyomozók elől.
Szerdán a brazil Ana Paula Alminhana Maciel Mentsétek meg az Arktiszt! felirattal a kezében lépett ki a börtönből. Õt csütörtökön Jekatyerina Zaszpa, a Greenpeace orvosa, Andrej Alahverdov, a nemzetközi környezetvédő szervezet oroszországi irodájának sajtótitkára és Gyenyisz Szinyakov, a szervezettel szerződésben lévő orosz fotós, majd több külföldi is követte.

"Nem vagyok bűnös, és a békés tüntetésekben nincs semmiféle bűncselekmény" - mondta a 36 éves szabadúszó fotós a rájuk váró újságíróknak. Andrej Alahverdov közölte, hogy egyáltalán nem bánta meg, hogy részt vett a szeptemberi tiltakozó akcióban. Még tréfálni is volt kedve, azt mondta: az első, amit szeretne, hogy megzuhanyozhasson.

A Greenpeace aktivistái szeptember 19-én az Arctic Sunrise jégtörő fedélzetén érkeztek a Pecsora-öbölben lévő Prirazlomnaja orosz fúrótoronyhoz, hogy felhívják a figyelmet a kőolaj kitermelés környezeti veszélyeire.

Az akció 30 résztvevője ellen előbb kalózkodás címén emeltek vádat, majd azt garázdaságra enyhítették.
A murmanszki bíróság időközben elutasította, hogy visszaszolgáltassa a Greenpeace holland zászló alatt hajózó jégtörőjét, amelyet az akciót követően az orosz hatóságok elkoboztak.

Hollandia a hamburgi székhelyű Nemzetközi Tengerjogi Bíróságon pert indított Oroszország ellen a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistáinak letartóztatása és az Arctic Sunrise lefoglalása miatt. A bíróság várhatóan pénteken hoz döntést az ügyben.