A spanyol király 14. műtétje

InfoRádió / MTI
2013. november 21. 13:43
Életének 14. műtétjére készül a spanyol király: I. János Károly csütörtökön vonult egy madridi kórházba, ahol a nap folyamán megkapja végleges baloldali csípőprotézisét, mivel a korábban beültetett implantátumot egy fertőzés miatt szeptember végén el kellett távolítani.

A 75 éves uralkodónak azóta a bal oldalon ideiglenes csípőprotézise van, amely lehetővé teszi neki a mozgást mankó segítségével, de hivatali teendőit csak korlátozottan tudta ellátni. A királyt egy intenzív antibiotikumos kezelésnek is alávetették.

A csütörtöki beavatkozás során az átmeneti implantátumot véglegesre cserélik.

János Károlynak az utóbbi két évben ez lesz a hatodik műtétje. 2012. április 14-én jobboldali csípőprotézist kapott, mert előzőleg Botswanában elefántvadászaton elesett és eltört a csípője. Két héttel később csípőficam miatt kellett kés alá feküdnie, s még tavaly novemberben beültették neki azt a bizonyos problémás baloldali csípőprotézist. Idén márciusban egy sérvműtéten is átesett a spanyol király.

János Károly állandó egészségi problémái vitát váltottak ki Spanyolországban arról, nem kellene-e lemondania trónörökös fia, Fülöp herceg javára, de az uralkodó ettől eddig elzárkózott.