Rendkívüli Odüsszeiát jár be egy 230 kilós beteg francia fiatalember, hogy hazajusson

InfoRádió / MTI
2013. november 20. 06:05
Rendkívüli Odüsszeiát jár be egy 230 kilós beteg fiatalember, hogy hazajusson Franciaországba. Hosszas huzavona után és megpróbáltatások árán az Egyesült Államokból Londonig már eljutott, továbbutazása azonban bizonytalan.

A 22 éves Kevin Chenais az Eurostar vasúttársaság azonos nevű járatával akart átkelni a Csatornán, a vállalat azonban - csakúgy mint előzőleg az Amerikából Nagy-Britanniába vezető úton több társaság - megtagadta a súlyos hormonzavar miatt extrém túlsúllyal küzdő fiatalember szállítását. Az Eurostar azzal indokolta döntését, hogy baj esetén nem tudná evakuálni a férfit. A cég szóvivője közölte, felvették a kapcsolatot partnereikkel, hogy más lehetőségek után nézzenek Chenais számára, aki kedd este egy londoni szállodában várta a megoldást, hogy hazája londoni nagykövetségének segítségét is igénybe véve miként juthatna el a francia-svájci határon lévő Ferney-Voltaire-be.

Miután a British Airways és a Queen Mary 2 óceánjáró is megtagadta, hogy Nagy-Britanniába szállítsa, a fiatalember a Virgin Atlantic járatán érkezett meg New Yorkból Londonba. A szülei kíséretében megtett útról annyit mondott, hogy az "szörnyű, szörnyű, szörnyű" volt, és nagy fájdalmakat kellett kiállnia a szűk utastérben. "Végigsírtam az utat" - tette hozzá, egyúttal megköszönte a légitársaságnak, hogy a turistaosztályon ingyen utaztatta. "Nagyon kedves volt tőlük" - hálálkodott.

Kevin Chenais, aki másfél évig tartó kezelésen vett részt Chicagóban, motoros kerekes székkel közlekedik és oxigénpalack használatára szorul. A Kennedy-reptéren New Yorkban mégis arra kényszerítették, hogy kiszálljon székéből és gyalogoljon, pedig 10 méternél több már igen megterhelő számára.
A fiatalember 2012 májusában British Airwayszel repült Chicagóba, a cég azonban a visszautat orvosi biztonsági okokra hivatkozva nem vállalta. Ugyanígy érvelt a Queen Mary 2 is New Yorkban, ahová a beteg fiatal vonattal jutott el Chicagóból.

Az óceánjáró illetékesei visszautasították, "anélkül, hogy láttak volna engem, hogy megpróbálták volna" - jegyezte meg Kevin Chenais.