Pokolgépes merénylet egyiptomi katonák ellen a Sínai-félszigeten, sok halott

InfoRádió / MTI
2013. november 20. 10:22
Pokolgépes merényletet követtek el egyiptomi katonák ellen a Sínai-félszigeten szerdán: az autóba rejtett bomba tíz katona halálát okozta, 35-en pedig megsebesültek, egy meg nem nevezett biztonsági tisztségviselő tájékoztatása szerint.

Az öngyilkos támadás az izraeli és a gázai övezeti határhoz is közeli el-Arís város közelében érte a katonai konvojt. Mohamed Murszi volt egyiptomi elnök júliusi elmozdítása óta szinte az ország egész területén megsokszorozódott a rendfenntartó erők elleni támadások száma, de különösen a Sínai-félszigeten.

A hadsereg által kinevezett ideiglenes kormány a Murszit támogató iszlamista csoportokat vádolja ezeknek a támadásoknak az elkövetésével. A legtöbb ilyen akció elkövetőjeként titkos dzsihadista csoportok jelentkeztek eddig - közülük több kapcsolatban áll az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal -, s közlésük szerint bosszúból teszik ezt a hadsereg kormánya általi véres elnyomásért.

A szerdai merénylet elkövetőjeként egyelőre nem jelentkezett egyetlen csoport sem. A sínai központú Anszár Beit al-Makdisz nevű csoport azonban bejelentette egy iszlamista honlapon, hogy emberei öltek meg vasárnap Kairóban egy magas rangú biztonsági tisztségviselőt. Ez a csoport állítja azt magáról, hogy szeptemberben megpróbálta megölni a belügyminisztert, de sikertelenül.

Szerdán egy kairói biztonsági ellenőrzőpontnál is volt egy pokolgépes merénylet, és abban három ember megsebesült - jelentette az állami televízió.