Elárverezik az Eiffel-torony lépcsőjének egy darabját

InfoRádió / MTI
2013. november 20. 10:32
Árverésre bocsátják Párizsban az Eiffel-torony lépcsőjének egy 3,5 méter magas szelvényét.

A 750 kilogramm súlyú, 19 lépcsőfokból álló szelvény, amelynek értékét 20 és 30 ezer euró közötti összegre (5,9-8,9 millió forint) becsülik, a francia főváros jelképének számító építmény második és harmadik emeletét összekötő csigalépcső része volt - jelentette be az Artcurial árverési ház, amelynek párizsi magánpalotájában tekinthető meg a lépcsődarab.

A tornyot Gustave Eiffel francia mérnök építtette az 1889. évi világkiállításra. 1983-ban az új biztonsági szabványok miatt leszerelték ezt a lépcsőt, amelyet akkor 24 darabra vágtak szét. Az egyik szelvényt a torony első emeletén őrzik, három másikat francia múzeumoknak ajándékoztak: a párizsi Musée d'Orsay-nak és a Musée de la Villette-nek, valamint a nancyi Vastörténeti Múzeumnak.

A többi húsz darabot az Eiffel-torony első emeletén tartott árverésen adták el. A hétfőn ismét kalapács alá kerülő darab egy svájci gyűjteményből származik.
2009-ben Párizsban egy 2,7 méteres szelvény minden korábbi becslést felülmúlt: egy amerikai magánvásárló 550 ezer eurót (jelenlegi árfolyamon 165 millió forintot) fizetett érte.

Az évszaktól függően 10-32 ezer ember keresi fel az Eiffel-tornyot, amely továbbra is a világ leglátogatottabb műemléke.