eur:
394.75
usd:
370.7
bux:
65114.77
2024. április 19. péntek Emma

Spanyolország nemzetközi elfogatóparancsot kezdeményezett Kína korábbi elnöke ellen

Nemzetközi elfogatóparancs kiadását kezdeményezte Csiang Cö-min korábbi kínai elnök és négy további kínai állampolgár ellen a spanyol legfelsőbb bíróság kedden a tibeti lakosság ellen elkövetett emberiesség elleni bűncselekmények ügyében folyó eljárás keretében.

A madridi székhelyű testület illetékessége abból fakad, hogy a felperesek egyike, a Tibetből kivándorolt Thubten Vangcsen szerzetes spanyol állampolgársággal rendelkezik, és a kínai igazságszolgáltatás mindeddig nem kezdeményezett eljárást a vádak kivizsgálására.

A spanyol igazságszolgáltatás 2005 óta az egyetemes joghatóság elve alapján a legsúlyosabb ügyekben - többek között emberiesség elleni bűntettek, népirtás, kínzás esetén - eljárhat akkor is, ha a bűncselekmény nem spanyol felségterületen történt, s sem az elkövető, sem a sértett nem spanyol állampolgár. Feltétele azonban a spanyolországi eljárásnak, hogy az érintett országban ne legyen folyamatban eljárás az adott bűntett ügyében.

A legfelsőbb bíróság elfogadta a Tibetet támogató spanyol jogvédő szervezetek érvelését, miszerint nemzetközi jelentések arra utalnak, hogy Csiang Cö-min korábbi kínai államfő, Li Peng korábbi miniszterelnök, Csiao Si volt rendőrfőnök, Csen Kuj-jen egykori tibeti pártvezető, valamint Teng Tel-jün ex-családtervezési miniszter feltehetően szerepet játszott az állítólagos népirtással kapcsolatos cselekedetekben, és úgy döntött, szükség van a kihallgatásukra.

A nemzetközi elfogatóparancsot az Interpolon keresztül foganatosítják, és amennyiben az öt kínai állampolgár Spanyolországba, vagy a spanyol hatóságok által kiadott parancsokat elismerő országba utazik, a biztonsági erők letartóztathatják őket.

Peking korábban úgy nyilatkozott, hogy a vizsgálatot belügyeibe való beavatkozásnak tekinti, és a vádakat "színtiszta koholmánynak" tartja. A Kínai Népköztársaság madridi nagykövetségének tisztségviselői egyelőre nem kommentálták a bíróság keddi döntését.

A bírósági eljárást a magas rangú tisztségviselők ellen 2006-ban kezdeményezte két jogvédő szervezet és Vangcsen amiatt, hogy kivizsgálják, valóban népirtást, más emberiesség ellenes bűncselekményeket, kínzásokat és terrortámadásokat követtek-e el 1988 és 1992 között a tibeti lakosság ellen a kínai hatóságok.

Habár Hu Csin-tao korábbi kínai államfő ellen szintén eljárás folyik Spanyolországban, esetében eltekintettek az elfogatási parancstól.

A spanyol bírósági gyakorlat korábban azt is lehetővé tette, hogy eljárást indítsanak Oszama bin Laden terroristavezér és Augusto Pinochet chilei diktátor ellen.

A gyakorlatban azonban nagyon ritkán kerülnek ténylegesen bíróság elé az érintettek.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×