eur:
393.76
usd:
368.33
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Hárommilió gyermek veszélyben a Fülöp-szigeteken

Az elszigetelt helyekre, így a kicsiny szigetekre és a hegyvidéki területekre is sikerült kiterjeszteni hétfőre a tájfun sújtotta Fülöp-szigeteki lakosság segélyezését, köszönhetően elsősorban az amerikai légihídnak.

A november 8-i trópusi szélvihar pusztításának középpontjában fekvő Leyte és Samar szigetén lassacskán kezd megindulni az élet, bár a fő feladat még mindig az áldozatok orvosi segítése.

A katasztrófa sújtotta legnagyobb városban, Taclobanban vízhez és alapvető élelmiszerhez a külső segítségnek köszönhetően hozzá lehet jutni, néhány benzinkút is ki tudott nyitni, és - aranyáron ugyan, de - egyes üzletekben gyümölcsöt és zöldséget is lehet újra kapni. Az utak mentén helyenként kólásüvegekben benzint árusító túlélőket látni - írta jelentésében az AFP francia hírügynökség.

Az áramellátás mindazonáltal még mindig szünetel, és az általános helyzet továbbra is válságosnak minősíthető. ENSZ-becslések szerint négymillió ember vált földönfutóvá, de közülük egyelőre csak 350 ezret tudtak elhelyezni ideiglenes befogadóhelyeken. Két és fél millió ember rendkívüli élelmiszersegélyre szorul. A tájfun halálos áldozatainak számát egy hétfői hivatalos összesítés 3976-re teszi, az eltűntekét 1598-ra.

A segélyezés a múlt hét végén jóval hatékonyabbá vált, miután jelentős készletekkel a fedélzetén a térségbe érkezett a George Washington amerikai repülőgép-hordozó, amelyről a helikopterek az elszigeteltebb országrészeket is el tudják érni. Ahol a helikopter sem tud leszállni, az élelmiszert és egyéb segélycikkeket ledobják a levegőből.

A vöröskereszt segélycsoportjai hajón igyekeznek elérni néhány kisebb keleti szigetet, mint Homonhon vagy Suluane. A Save the Children nevű, amerikai székhelyű gyermeksegélyező alapítvány egy helyi képviselője szerint a tájfun következményei körülbelül 3 millió gyermeket érintenek.

Közülük a legnehezebb helyzetben azok vannak, akik szüleiket is elvesztették a katasztrófában. Taclobanban egy korábbi idősotthont ideiglenesen árvaházzá alakítottak át - az épület tetejét a vihar letépte ugyan, nincs ivóvíz és áram, de a falak még állnak. Az otthon első lakója egy feltehetően nyolcéves kislány lett, aki szülein kívül három testvérét is elvesztette. Õ maga mesélte el gondozóinak, hogy házukat a tájfun nyomán a tenger ragadta el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 19:04
×
×
×
×