Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több fát vágnak ki a világon, mint amennyit elültetnek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Világszerte mintegy 2,3 millió négyzetkilométernyi - Argentína területének megfelelő - erdőt irtottak ki 2000 és 2012 között, míg az újonnan telepített fás területek csak 800 ezer négyzetkilométert tettek ki a világ erdőállományának első nagyfelbontású térképe szerint, amelyről a Science című tudományos folyóiratban számoltak be kifejlesztői.

A Marylandi Egyetem a Google szakembereivel és az amerikai kormányzatnak dolgozó kutatókkal együtt dolgozott a projekten, amely annak jobb megértését hivatott szolgálni, hogy az erdőállomány alakulása milyen szerepet játszik többek közt az ökológiai és a gazdasági folyamatokban.

Munkájuk során a szakemberek a Google Earth Engine munkatársainak és technológiájának segítségével a Landsat 7 műhold adatait - több mint 650 ezer felvételt - alakítottak HD-térképpé, amelyen nyomon követhetővé vált az erdős területek zsugorodása vagy éppen növekedése.

"Ez az erdőállomány változásait globálisan és helyi szinten egyaránt mutató első térkép" - hangsúlyozta Matthew Hansen, a Marylandi Egyetem munkatársa.

Az adatokból többek közt kiderült, hogy a vizsgált időszakban Malajziában, Kambodzsában, Paraguayban, Indonéziában, Bolíviában, Zambiában és Angolában zsugorodtak leginkább az erdős területek. Paraguayban a legrosszabb az arány a kiirtott és az újonnan elültetett fák között.

A legnagyobb arányban Brazíliában csökkent az erdőirtás aránya: a 2003-as 40 ezer négyzetkilométerről 2010-2011-re 20 ezer négyzetkilométerre esett vissza a zsugorodás mértéke.