eur:
393.84
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Olasz városok versenyeznek az Európa Kultúra Fővárosa címért

A szardíniai Cagliari, a pugliai Lecce, a basilicatai kövek városa, Matera, az umbriai Perugia-Assisi páros, Emilia-Romagnából Ravenna és a toszkán Siena jutott tovább az Európa Kultúra Fővárosa címért folytatott itáliai verseny döntőjébe.

Az Európai Unió jövő év végén dönt arról, hogy a hat város közül végül melyik lesz 2019-ben az olasz kultúra képviselője - adta hírül a Corriere della Sera napilap.

Hat év múlva Olaszország és Bulgária egy-egy városa viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címét. Huszonegy olasz város jelentkezett, hatan jutottak el az utolsó fordulóig. Mindegyik közép- vagy dél-olaszországi város.

Érdekesség, hogy kiesett Velence, mely az egész északkelet-olasz térséggel pályázott. Giorgio Orsoni velencei polgármester azonban soha nem titkolta, hogy "feleslegesnek" tartja az európai kitüntetést. Orsoni korábban úgy nyilatkozott, hogy az egy évig betöltött kulturális főváros címe nem hoz gazdasági előnyt, turistából pedig Velencében enélkül is van elég.

Az 1985-ben indított Európa Kulturális Fővárosa címet eddig Firenze (1986), Bologna (2000) és Genova (2004) kapta meg. 

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?

Ismét mozgolódik a magán-nyugdíjpénztári piac, a meglévő négy szolgáltató száma lefeleződik: nyártól már csak a Budapest és a Horizont Magánnyugdíjpénztár marad. A számok azt mutatják, hogy magasabb összegre lett jogosult a megmaradt 51 ezer pénztári tag, mint az a több mint 3 millió, aki 13 éve a kilépés mellett döntött. Csakhogy a maradóknak is választaniuk kell, ha elérik a nyugdíjkorhatárt, és úgy tűnik, hacsak nem haladja meg jelentősen a pénztári járadék összege az állami nyugdíjat, érdemesebb inkább a visszalépés mellett dönteni. Mutatunk egy hüvelykujjszabályt, ami segíthet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×