eur:
393.98
usd:
364.87
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Elegük van a politikából a briteknek

A britek 40 százalékának "teljesen elege van" a politikából, és azt fontolgatja, hogy nem vesz részt a következő parlamenti választásokon.

A közéleti magatartási normák betartására ügyelő kormányzati tanácsadó szervezet (Committee on Standards in Public Life) az általa elvégzett országos felmérés eredményeit kommentálva felhívta a figyelmet arra, hogy - különösen az alsóházi képviselők néhány éve kirobbant, az egész brit belpolitikát megrázó súlyos költségtérítési botránya óta - egyre mélyebb a politikai kiábrándultság a brit közvéleményben, a választókban "mélységes a szkepticizmus és a bizalomhiány" a politikusok iránt.

A Daily Mail című konzervatív napilap által szombaton ismertetett felmérés kimutatta, hogy a brit választók 40 százaléka "semmiféle kapcsolódást" nem érez a politikai pártokhoz. Különösen a 30 év alatti korosztályban érzékelhető az elidegenedés a politikától, ami a tanácsadó testület szerint hosszú távra szóló aggályokat vet fel a brit demokratikus rendszer jövőjével kapcsolatban.

A közvélemény-kutatást végző szervezet megállapítása szerint e választói csoport egyetlen pártot sem talál annyira vonzónak, hogy a voksát adná rá a következő választásokon, és "mélységes kétségekkel" viseltet a közéletben érvényesülő viselkedési normák iránt, nem bízik a közéleti szereplőkben.

A bizottság szerint a felmérés figyelemreméltó eredménye, hogy egyre mélyebb a kiábrándultság a hagyományosan protest-szavazatokat begyűjtő kisebb pártok, például a brit EU-tagság feladását programjára tűző UKIP vagy a Zöldek iránt is.

A tanácsadó testület felszólította a brit pártokat arra, hogy sürgősen tegyenek lépéseket a politikai közéletbe vetett bizalom helyreállítására, mivel ellenkező esetben még mélyebbre süllyedhet a választói részvétel.

A legutóbbi, 2010-ben tartott brit parlamenti választásokon a szavazásra jogosultaknak csak a 65 százaléka vett részt.

A brit belpolitika utóbbi évtizedeinek legsúlyosabb, máig visszhangzó botránya 2009-ben robbant ki, amikor a The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív napilap riportsorozatban leplezte le, hogy a parlament alsóházának tagjai - pártkötődéstől függetlenül - milyen abszurd címeken vettek fel nagy összegű költségtérítéseket. A képviselők visszatérítési igényei között dologi kiadásként szerepelt sok egyéb mellett helikopter-leszállóhely, várároktisztítás, fizetős pornó-tévécsatorna, fokhagymahámozó kés és kerti medencébe való úszó kacsaház beszerzési költsége.

A súlyos botrány nyomán politikai, adóhivatali és büntetőjogi vizsgálatok sora indult, több érintett egykori képviselő pedig börtönbe került.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×