Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Apokaliptikus körülmények a Fülöp-szigeteken - a pénz itt semmit sem ér

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Helyszíni jelentések szerint beindult a külvilágtól eddig elzárt, kisebb települések segélyezése is szombaton a Fülöp-szigetek középső részén, ahol egy hete hatalmas pusztítást végzett a Haiyan tájfun.

A katasztrófa sújtotta térségében dolgozó segélyszervezetek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy továbbra is óriási logisztikai kihívást jelent elérni a Leyte szigeti székvároson kívül eső, távolabbi térségeket.

A példátlan erejű vihar következtében számtalan ember vált hajléktalanná, maradt élelem, ivóvíz és villanyáram nélkül, és a helyszínre elsőként érkező George Washington amerikai repülőgép-hordozó folyamatos ingajáratban közlekedő helikopterei eddig csak a legnagyobb pusztítást elszenvedő Tacloban városába, Leyte tartomány székhelyére szállították a vizet és élelmet.

Az AFP francia hírügynökség helyszíni jelentése szerint azonban szombaton amerikai helikopterek szálltak le Samar sziget egyik part menti kisvárosában, Giporlosban is, amelyre az elsők között csapott le a tájfun. A 12 ezres településre érkező első élelmiszer-szállítmánnyal egy romokban heverő iskola udvarán szálltak le. Egy helyi lakos a tudósítónak elmondta, hogy nincs semmi élelmük, és házak sem maradtak Giporlosban.

A szomszédos 40 ezer lakosú Guiuanban - ahová a katasztrófa után négy nappal, kedden még csak a felderítő repülőgépek jutottak el - szombaton egy régi katonai repülőtéren szakadatlanul rakták le szállítmányukat a segéllyel megrakott repülőgépek.

Az amerikai hadsereg közlése szerint a hadiflotta nyolc hajójának csütörtöki érkezése óta 118 tonna élelmet, vizet és sátrakat raktak partra, és 2900 embert evakuáltak a térségből. Eddig 170 ezer olyan élelmiszercsomagot sikerült kiosztani, amely egyenként egy-egy család néhány napos fennmaradásához elegendő.

"A településeket szó szerint el kell árasztani segélyekkel" - mondta az AFP-nek pénteken Patrick Fuller, a Nemzetközi Vöröskereszt (ICRC) regionális szóvivője. "Az embereknek semmijük sincs, és a pénz semmit sem ér itt" - magyarázta. A vöröskereszt és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélymunkásai közben azon dolgoznak, hogy néhány napon belül mobil sebészeti műtőket állítsanak fel Taclobanban.

A magyar Református Szeretetszolgálat szombaton arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Taclobanban dolgozó orvoscsoportja megkezdte a rászorulók egészségügyi ellátását egy teljesen kifosztott kórház épületében. A segélyszervezet péntek este jelentette az ENSZ-nek, hogy milyen eszközökre és segítségre van szükség az érintett terület egészségügyi ellátásához. A kórházba azóta újabb személyzetet vezényeltek, így egyszerre már 10-15 beteg ellátását tudják biztosítani a kórházban.

Osgyán Dániel, a szolgálat Taclobanban tartózkodó munkatársa segítségnyújtásuk során a legmeghatóbb esetnek nevezte, amikor egy fiatal lányt láttak el, aki elvesztette mindenét, mégis énekelt saját maga és sorstársainak felvidítására.

Közlése szerint folytatják az adománygyűjtést is a Fülöp-szigetekiek megsegítésére.

Az óránként több mint 300 kilométer sebességű szél által teljesen letarolt települések apokaliptikus körülményei között továbbra is nehéz összeszámlálni az áldozatokat.

A Fülöp-szigeteki kormány legfrissebb, szombati összegzése szerint a katasztrófának eddig 3633 halálos áldozata van, az eltűntként nyilvántartottak száma 1179, a sérülteké pedig 12,5 ezer.

Az ENSZ egy nappal korábban 4460 halálos áldozatra vonatkozó adatot közölt Fülöp-szigeteki források alapján, amit a manilai kormány akkor túlzónak nevezett.

A világszervezet szombaton közzétett becslése szerint a Haiyan tájfun pusztítása 13 millió embert érintett, akik közül 1,9 milliót evakuáltak, és 2,5 millió embernek továbbra is sürgős élelmiszersegélyre van szüksége.

David Cameron brit miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy kormánya újabb 30 millió fonttal (mintegy 10,7 milliárd forint) járul hozzá a tájfun által sújtott Fülöp-szigeteki lakosság segélyezéséhez. Cameron elmondta, hogy az összeget részben az ENSZ-nek, illetve a Nemzetközi Vöröskeresztnek (ICRC) utalják át.

London, amely ezzel összesen 50 millió fontra (mintegy 17,8 milliárd forint) növelte eddigi segítségnyújtását, egy Hercules teherszállító repülőgépet is küld a délkelet-ázsiai szigetországba, hogy a segélyszervezetek számára megkönnyítsék a különböző térségekbe való eljutást.

A brit kormány rendkívüli helyzetek idején összehívott válságtestülete, a COBRA ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy az egyesült királyság polgárainak felajánlásából három nap alatt szintén több mint 30 millió font adomány gyűlt össze az ország bankjaiban megnyitott segélyszámlákon.