eur:
394.33
usd:
371.39
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Menekülthajó borult fel a görög partoknál - sok halott

Legkevesebb tizenketten odavesztek, miután felborult egy bevándorlókat szállító csónak Görögország nyugati részén, Lefkáda sziget partjainál - közölték pénteken a görög hatóságok.

A kereskedelmi hajózási minisztérium adatai szerint a halottak közül négy gyermek. Tizenöt embert sikerült kimenteni a pénteken kora hajnalban történt baleset után. A mentési munkálatokat folytatják, az áldozatok száma tovább emelkedhet - tették hozzá az illetékesek.

A valószínűleg a Közel-Keletről, Szíriából származó menekültek feltehetően Olaszországba indultak Görögország nyugati részéről egy 7-8 méter hosszú, műanyag csónakkal. A hatóságokat azok a túlélők értesítették a balesetről, akiknek sikerült a Lefkáda szigetével szemben található görög partra úszniuk a vízi alkalmatosság elsüllyedése után.

"Furcsák a baleset körülményei, mivel a meteorológiai feltételek kitűnőek voltak ma reggel a térségben, és a csónak még a part közelében borult fel" - közölte Kosztasz Aravanisz, Lefkáda város polgármestere a Skai televíziónak. A hatóságok azt gyanítják, hogy a csónak túlzsúfolt lehetett. A szerencsétlenség túlélőinek egy részét közeli kórházakba szállították.

Az Ázsia felől érkező menekültek gyakran Görögországon keresztül próbálnak meg Nyugat-Európába jutni. Mind az országot Törökországtól elválasztó Égei-tenger, mind az Olaszországot és Görögországot összekötő Jón-tenger a bevándorlók kedvelt útvonala. A két és fél éve tartó szíriai polgárháború miatt az utóbbi időben jelentősen megnőtt a dél-európai országokba onnan érkező menekültek száma.

Jelenleg több mint egymillió bevándorló él a 11 milliós Görögországban. Az elmúlt két évben több mint 230 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel a hatóságok. A görög állam labilis pénzügyi helyzete, a munkanélküliek, valamint az ázsiai és afrikai menekültek nagy száma rendkívül feszült belpolitikai és társadalmi helyzetet teremtett az országban.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×