Albánia nem vállalja a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítését

InfoRádió / MTI
2013. november 15. 19:43
Albánia elutasította pénteken az Egyesült Államoknak azt a kérését, hogy területén semmisíthessék meg Szíria vegyi fegyvereit - közölte pénteken a balkáni ország miniszterelnöke.

Edi Rama a nemzethez intézett televíziós beszédében azzal indokolta a döntést, hogy országa "nem tud részt venni ebben a műveletben", mivel nem rendelkezik megfelelő létesítményekkel több ezer tonna mérgező hulladék kezeléséhez.

A két hónapja hivatalban lévő szocialista Edi Rama kormányfő az utóbbi napokban az albán ellenzék egyre növekvő tiltakozásával és utcai tüntetésekkel szembesült az ügyben. A tiltakozókat neves művészek és az ország katolikus püspökei is támogatásukról biztosították, a parlamenti ellenzék pedig csütörtökön népszavazást kezdeményezett az albániai megsemmisítés tervének megakadályozására.

Az Egyesült Államok hű szövetségesének számító NATO-tag Albánia elutasító döntése visszavetheti azt az amerikai-orosz tervet, amely a szíriai rezsim birtokában lévő - szarint, mustárgázt és más ideggázokat tartalmazó - vegyi fegyverek külföldi megsemmisítésére dolgoztak ki, tekintettel arra, hogy azokat túlságosan veszélyes lenne a szíriai polgárháború körülményei között felszámolni.

A tiranai bejelentés nyomán lázas diplomáciai egyeztetés kezdődött, mivel a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) hágai központjában éppen péntekig kellett elkészülnie a megsemmisítés részletes menetrendjének, hogy arról Damaszkusszal egyeztethessenek. A OPCW-hez a múlt héten benyújtott új menetrend szerint a vegyi fegyverek előállításához szükséges összes vegyi anyagot nyolc hét alatt, december 31-ig kellene Szíriából külföldre vinni, kivéve az izopropanolt, amely a szarin nevű ideggáz egyik fő alkotóeleme, és a helyszínen semmisítenék meg.

Az OPCW egy név nélkül nyilatkozó forrása ugyanakkor még a tiranai elutasítás bejelentése előtt azt mondta, hogy Washingtonnak van tartalék jelöltje. Albánia mellett korábban Belgium és Franciaország is felmerült lehetséges helyszínként a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítésére.

Bassár el-Aszad szíriai elnök szeptemberben egyezett bele az ország teljes vegyifegyver-arzenáljának leszerelésébe, miután Washington katonai csapást helyezett kilátásba válaszul arra az augusztus 21-i Damaszkusz melletti ideggáztámadásra, amely több száz ember halálát okozta.