eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Taclobanban tömegsírba temetik a halottakat

A Haiyan tájfun által leginkább sújtott Fülöp-szigeteki városban, Taclobanban elkezdték csütörtökön a halottak tömegsírba temetését. Az erre tett kísérlet az előző nap meghiúsult, mert a hatóságok tűzpárbajba keveredtek fegyveres fosztogatókkal.

Az első tömeges temetést a város határán kívül eső temetőben végezték el. Harminc, fekete zsákba tett holttestet helyeztek a sírba. Vallási szertartást nem tartottak. A nap folyamán még csaknem 170 holttest tömegsírba temetését tervezik ott. A taclobani önkormányzat már mintegy 2000 holttestet gyűjtött össze.

Fel kell gyorsítani a túlélők segélyezését, mert a helyzet kétségbeejtő, az embereknek óriási szükségük van a segítségre - jelentette ki csütörtökön Valerie Amos, az ENSZ humanitárius műveleteit koordináló hivatalának vezetője Manilában. Hivatalos adatok szerint legalább 2357 ember vesztette életét a viharban. A Fülöp-szigeteki Vöröskereszt 22 ezer eltűnt emberről tud.

Taclobanban a csütörtöki beszámolók szerint továbbra is akadozik a segélyszállítmányok eljuttatása a túlélőkhöz. Az önkormányzatnál mindössze 70 ember vette fel a munkát, míg a tájfun előtt még 2500 dolgozója volt a hivatalnak.

"Az utcákon még mindig holttestek hevernek. Ijesztő" - mondta Alfred Romualdez, Tacloban polgármestere a Reuters hírügynökségnek. A helyreállítást nehezíti, hogy sem teherautóból, sem üzemanyagból nem áll elég a hatóságok rendelkezésére, mivel sok benzinkutas nem volt hajlandó kinyitni a fosztogatásoktól való félelmében.

A segélyszállítmányok jelentős része Manila és Cebu repterén vesztegel, ami már eljutott Tacloban repterére, annak a kiosztása is nehezen megy. A taclobani repülőteret az utóbbi napokban elkeseredett menekülők lepték el, de döntő többségük nem jutott fel a gépekre, s az ott összegyűlt élelmiszer- és vízszállítmányokból sem kaphatott. A reptér mellett egy romos épületben felállított rögtönzött klinikán alig van gyógyszer - írta csütörtöki helyszíni riportjában a Reuters hírügynökség.

Jericho Petilla energiaügyi miniszter szerint még hat napba telhet, amíg újra lesz áram a vihar sújtotta településeken. Taclobanban azonban először rendet kell teremteni, mivel "ha nincs béke és rend, nehéz helyreállítani a villanypóznákat" - mondta. A városban szerdán több helyen erőszakos fosztogatások voltak, a hadsereg legalább egy alkalommal tűzpárbajba keveredett ismeretlenekkel. Beszámolók szerint a helyi közhangulatot a korábbi elkeseredettség helyett egyre inkább a felháborodottság és a harag jellemzi. A helyzet kezelése miatt súlyos bírálatok érték a Fülöp-szigetek elnökét, Benigno Aquinót és kormányát.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) arról számolt be, hogy 50 ezer emberhez juttattak el élelmiszersegélyt Tacloban környékén. Várhatóan csütörtök este érkezik meg a Fülöp-szigetek partjaihoz a George Washington amerikai repülőgép-hordozó, fedélzetén ötezer katonával és 80 repülőgéppel, ami a remények szerint nagyban segíteni fogja a mentési munkálatokat. Japán ezer katonát és hadihajókat küld a térségbe a helyreállítás támogatására, ez a II. világháború óta a szigetország haderejének legnagyobb művelete.

Az ENSZ szerint a Haiyan szupertájfun - minden idők egyik legerősebb vihara - több mint 11 millió embert érintett, 673 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×