Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Taclobanban tömegsírba temetik a halottakat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Haiyan tájfun által leginkább sújtott Fülöp-szigeteki városban, Taclobanban elkezdték csütörtökön a halottak tömegsírba temetését. Az erre tett kísérlet az előző nap meghiúsult, mert a hatóságok tűzpárbajba keveredtek fegyveres fosztogatókkal.

Az első tömeges temetést a város határán kívül eső temetőben végezték el. Harminc, fekete zsákba tett holttestet helyeztek a sírba. Vallási szertartást nem tartottak. A nap folyamán még csaknem 170 holttest tömegsírba temetését tervezik ott. A taclobani önkormányzat már mintegy 2000 holttestet gyűjtött össze.

Fel kell gyorsítani a túlélők segélyezését, mert a helyzet kétségbeejtő, az embereknek óriási szükségük van a segítségre - jelentette ki csütörtökön Valerie Amos, az ENSZ humanitárius műveleteit koordináló hivatalának vezetője Manilában. Hivatalos adatok szerint legalább 2357 ember vesztette életét a viharban. A Fülöp-szigeteki Vöröskereszt 22 ezer eltűnt emberről tud.

Taclobanban a csütörtöki beszámolók szerint továbbra is akadozik a segélyszállítmányok eljuttatása a túlélőkhöz. Az önkormányzatnál mindössze 70 ember vette fel a munkát, míg a tájfun előtt még 2500 dolgozója volt a hivatalnak.

"Az utcákon még mindig holttestek hevernek. Ijesztő" - mondta Alfred Romualdez, Tacloban polgármestere a Reuters hírügynökségnek. A helyreállítást nehezíti, hogy sem teherautóból, sem üzemanyagból nem áll elég a hatóságok rendelkezésére, mivel sok benzinkutas nem volt hajlandó kinyitni a fosztogatásoktól való félelmében.

A segélyszállítmányok jelentős része Manila és Cebu repterén vesztegel, ami már eljutott Tacloban repterére, annak a kiosztása is nehezen megy. A taclobani repülőteret az utóbbi napokban elkeseredett menekülők lepték el, de döntő többségük nem jutott fel a gépekre, s az ott összegyűlt élelmiszer- és vízszállítmányokból sem kaphatott. A reptér mellett egy romos épületben felállított rögtönzött klinikán alig van gyógyszer - írta csütörtöki helyszíni riportjában a Reuters hírügynökség.

Jericho Petilla energiaügyi miniszter szerint még hat napba telhet, amíg újra lesz áram a vihar sújtotta településeken. Taclobanban azonban először rendet kell teremteni, mivel "ha nincs béke és rend, nehéz helyreállítani a villanypóznákat" - mondta. A városban szerdán több helyen erőszakos fosztogatások voltak, a hadsereg legalább egy alkalommal tűzpárbajba keveredett ismeretlenekkel. Beszámolók szerint a helyi közhangulatot a korábbi elkeseredettség helyett egyre inkább a felháborodottság és a harag jellemzi. A helyzet kezelése miatt súlyos bírálatok érték a Fülöp-szigetek elnökét, Benigno Aquinót és kormányát.

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) arról számolt be, hogy 50 ezer emberhez juttattak el élelmiszersegélyt Tacloban környékén. Várhatóan csütörtök este érkezik meg a Fülöp-szigetek partjaihoz a George Washington amerikai repülőgép-hordozó, fedélzetén ötezer katonával és 80 repülőgéppel, ami a remények szerint nagyban segíteni fogja a mentési munkálatokat. Japán ezer katonát és hadihajókat küld a térségbe a helyreállítás támogatására, ez a II. világháború óta a szigetország haderejének legnagyobb művelete.

Az ENSZ szerint a Haiyan szupertájfun - minden idők egyik legerősebb vihara - több mint 11 millió embert érintett, 673 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására.