eur:
394.33
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Szíria: december 12-én kezdődik a Genf-2 konferencia

Diplomáciai források szerint december 12-én kezdődik a szíriai polgárháború lezárását célzó, úgynevezett Genf-2 értekezlet - jelentette csütörtökön az al-Vatan című kormánypárti napilap.

Az újság egy párizsi diplomáciai forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter nemrégiben értesítette francia kollégáját, Laurent Fabiust: Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár november 25-én fogja bejelenteni, hogy a genfi békekonferencia december 12-én kezdődik.

A lap megszólaltatott az ügyben egy neve elhallgatását kérő szíriai illetékest is, aki azonban sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a hírt.

A Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) hétfőn jelentette be isztambuli tanácskozása után, hogy bizonyos feltételekkel hajlandó részt venni a Genfbe összehívandó nemzetközi békekonferencián. Az ellenzéki csoportok ernyőszervezete követeli, hogy a damaszkuszi hatalom engedje oda az ostromlott helyekre a segélyszervezeteket, és engedje szabadon a politikai foglyokat. Ezenkívül az SZNK szerint bármiféle politikai értekezletnek azzal az eredménnyel kell végződnie, hogy politikai átmenet lesz az országban.

A november 5-én rendezett genfi konzultáción a felek ismét nem tudtak megállapodni a békekonferencia időpontjában. A tanácskozást kezdetben amerikai és orosz diplomaták folytatták Lahdar Brahimival, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottjával, majd csatlakoztak hozzájuk a világszervezet Biztonsági Tanácsa három másik állandó tagjának (Franciaország, Kína, Nagy-Britannia) és Szíria szomszédainak (Törökországnak, Irak, Jordánia, Libanon) a képviselői is. Brahimi akkor jelentette be, hogy a következő, háromoldalú konzultációt november 25-én tartják.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×