Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szíria: december 12-én kezdődik a Genf-2 konferencia

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Diplomáciai források szerint december 12-én kezdődik a szíriai polgárháború lezárását célzó, úgynevezett Genf-2 értekezlet - jelentette csütörtökön az al-Vatan című kormánypárti napilap.

Az újság egy párizsi diplomáciai forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter nemrégiben értesítette francia kollégáját, Laurent Fabiust: Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár november 25-én fogja bejelenteni, hogy a genfi békekonferencia december 12-én kezdődik.

A lap megszólaltatott az ügyben egy neve elhallgatását kérő szíriai illetékest is, aki azonban sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a hírt.

A Szíriai Nemzeti Koalíció (SZNK) hétfőn jelentette be isztambuli tanácskozása után, hogy bizonyos feltételekkel hajlandó részt venni a Genfbe összehívandó nemzetközi békekonferencián. Az ellenzéki csoportok ernyőszervezete követeli, hogy a damaszkuszi hatalom engedje oda az ostromlott helyekre a segélyszervezeteket, és engedje szabadon a politikai foglyokat. Ezenkívül az SZNK szerint bármiféle politikai értekezletnek azzal az eredménnyel kell végződnie, hogy politikai átmenet lesz az országban.

A november 5-én rendezett genfi konzultáción a felek ismét nem tudtak megállapodni a békekonferencia időpontjában. A tanácskozást kezdetben amerikai és orosz diplomaták folytatták Lahdar Brahimival, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottjával, majd csatlakoztak hozzájuk a világszervezet Biztonsági Tanácsa három másik állandó tagjának (Franciaország, Kína, Nagy-Britannia) és Szíria szomszédainak (Törökországnak, Irak, Jordánia, Libanon) a képviselői is. Brahimi akkor jelentette be, hogy a következő, háromoldalú konzultációt november 25-én tartják.