Megszűnt a zárolás: újra jönnek az uniós pénzek

InfoRádió / MTI
2013. november 13. 16:46
Az Európai Bizottság feloldotta a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) felfüggesztését: újraindult a Brüsszelbe eljuttatott számlák kifizetése, a héten 94 milliárd forint érkezett Magyarországra - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

Az NFÜ szerdai közleményében ismerteti: a bizottsági audit során kifogásolt gyakorlatok nem rendszerszintű hibák voltak, egyedi problémák mutatkoztak a kiválasztási eljárások során. A bizottság munkatársai egyebek között kifogásolták, hogy egyes konstrukciók esetén, amikor a rendelkezésre álló keretet a beérkezett igények sokszorosan meghaladták, az intézményrendszer sorsolással választotta ki a nyertes pályázatokat.

Az Európai Bizottság megfelelőnek ítélte a magyar fél lépéseit a kifogásolt gyakorlatok megszüntetésére, így újra megindult a Brüsszelbe eljuttatott számlák kifizetése. Ennek köszönhetően több mint 318 millió euró - mintegy 94 milliárd forint - érkezett a hét folyamán Magyarországra.

A bizottság a sikeres tárgyalásoknak köszönhetően minden ponton elfogadta Magyarország álláspontját - emeli ki a közlemény. A teljes TÁMOP pénzügyi korrekció a támogatási időszak végére legfeljebb 3,2 milliárd forint körüli összeget tehet ki. A feloldáshoz szükséges 23 millió forint visszafizetése a bizottság felé megtörtént, és ezzel lehetővé vált a mintegy 94 milliárd forint kifizetése Magyarország részére.

A 3,2 milliárd forintot újra fel lehet használni, új támogatásra jogosult projektekhez.

Az NFÜ hangsúlyozza: a kifizetések ideiglenes felfüggesztése nem érintette azokat a TÁMOP-os projekteket, amelyek számlát nyújtottak be az intézményrendszerhez. A kedvezményezetteknek ugyanúgy kifizették számláik ellenértékét, ahogy a felfüggesztés előtt. A felfüggesztés mindössze a Magyarország és a bizottság közötti elszámolást érintette, ebből a kedvezményezettek nem érzékeltek semmit - írja közleményében a fejlesztési ügynökség.