eur:
394.68
usd:
371.77
bux:
66903.56
2024. április 16. kedd Csongor

Haiyan tájfun: 2200 fölé emelkedett a halottak száma

2275-re nőtt a Haiyan tájfun hivatalosan számon tartott halottainak száma a Fülöp-szigeteki hatóságok szerdai közlése szerint. A segélyszállítmányok akadozása miatt erőszakos fosztogatások történtek a katasztrófa sújtotta területeken.

A hivatalos adatok szerint 3655 ember megsérült, 80-at eltűntként tartanak nyilván. A vöröskereszt ugyanakkor 22 ezerre, a Google pedig 65 500-ra becsülte az eltűntek számát. Benigno Aquino elnök kedden azt mondta, hogy 2000 és 2500 között van a halottak száma, s a tízezer áldozatról szóló előző becslések túlzóak. Segélyszervezetek szerdán bírálták az elnök szavait és kitartottak korábbi becsléseik mellett.

A katasztrófa által legsúlyosabban érintett Leyte tartományban az elkeseredett túlélők élelmiszer- és gyógyszerraktárakat fosztogattak, vízvezetékeket ástak ki, egy helyen pedig tűzharcba keveredtek a hadsereggel. A fosztogatások szerdán szedtek először halálos áldozatokat, amikor egy több ezer ember által megrohant állami rizsraktár fala kidőlt és nyolc embert maga alá temetett. A hatóságok szerint a fosztogatók több mint másfél ezer tonna élelmiszert hordtak el az épületből.

A túlélők emellett kifosztották egy élelmiszeripari és egy gyógyszeripari cég raktárát, valamint egy rizsüzemet is. A vízhiány miatt Tacloban városban egyesek kiásták a földalatti vízvezetékeket és azok meglékelésével próbáltak ivóvízhez jutni.

Az ANC televízióállomás beszámolója szerint Tacloban környékén a biztonsági erők tűzharcba keveredtek fegyveres fosztogatókkal. A hadsereg több helyen figyelmeztető lövéseket adott le, hogy elijessze az embereket a boltok és raktárak kirablásától.

Tecson John Lim, Tacloban önkormányzatának ügyvivője szerint a város 90 százaléka elpusztult és a 220 ezer lakosnak csupán ötöde jut segélyhez. "A fosztogatás nem bűncselekmény, hanem az önfenntartás módja" - mondta a Reuters hírügynökségnek.

Helyszíni jelentések szerint sok helyre egyáltalán nem jutnak el a segélyek, míg egyes segélyhez jutott túlélők arra panaszkodtak, hogy háztartásonként mindössze három kilogramm rizst és egy liter vizet kaptak, ami messze nem elég. Az egészségügyi ellátást szintén fejetlenség jellemzi. Egyes településekre még öt nappal a vihart követően sem tudtak eljutni a mentőcsapatok.

Az ENSZ szerint a Haiyan tájfun - minden idők egyik legerősebb vihara - több mint 11 millió embert érintett, 673 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására. Cesar Purisima pénzügyminiszter szerint a pusztítás legalább egy százalékkal fogja csökkenteni az ország gazdasági növekedését 2014-ben és az infrastruktúra helyreállítása jelentős terheket ró a költségvetésre.

A német CEDIM kutatóintézet jelentése 8-19 milliárd dollár közé becsülte a vihar által okozott gazdasági kár mértékét. Az ENSZ kedden 301 millió dollárnyi segélyt kért tagállamaitól a Fülöp-szigetek számára, míg az Ázsiai Fejlesztési Bank szerdán 23 millió dolláros adományt és 500 millió dolláros kedvezményes hitelt ajánlott fel a katasztrófa sújtotta országnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Az Izrael elleni csapás oldhatja meg Ukrajna támogatásának kérdését – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Kijev közben elutasította azt az amerikai kérést, hogy ne támadjanak orosz olajfinomítókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×