Megdöbbentő fotók a Haiyan tájfun pusztításáról

Infostart
2013. november 11. 05:29
A The New York Times is fényképsorozatot közöl a Fülöp-szigeteket sújtó tájfun pusztításáról.
Amerikai tengerészgyalogosok tartanak a katasztrófa helyszínére

A tájfun sújtotta Fülöp-szigeteknek nyújtandó amerikai katonai segítség első hullámaként egy 90 tengerészgyalogosból és tengerészből álló egység indult a katasztrófaövezetbe - közölték amerikai kormányzati források.

Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter a hétvégén elrendelte, hogy az Egyesült Államok Csendes-óceáni Parancsnoksága nyújtson segítséget az áldozatok felkutatásában és mentésében, valamint hogy biztosítson a mentéshez légi támogatást - írja az MTI.

Az első amerikai mentőegység a japán Okinaváról indult a Fülöp-szigetekre egy KC-130J Hercules típusú szállítógép fedélzetén. Az amerikai haditengerészet két P-3 Orion típusú felderítő repülőgépét is a természeti csapás övezetébe vezényelték.

A minden eddiginél erősebbnek mondott vihar következtében feltételezések szerint legkevesebb 10 ezer ember vesztette életét a Fülöp-szigetek középső régióiban.

Gyűjtést indít az Ökumenikus Segélyszervezet

Gyűjtést indít a 1353-as adományvonalon a Fülöp-szigeteket sújtó tájfun károsultjainak javára az Ökumenikus Segélyszervezet.

Az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményükben azt írták, hogy a hatékonyság jegyében helyi partnerszervezeteiken keresztül segítenek a beérkező felajánlásokból.

Az Ökumenikus Segélyszervezet a honlapján (www.segelyszervezet.hu) megtalálható számlaszámon is fogadja az adományokat "Tájfun" megjelöléssel.

A Fülöp-szigeteki kormány becsléseire hivatkozva a helyi hatóságok vasárnap azt közölték, hogy több mint tízezer halálos áldozata lehet az ország középső részén végigsöpört Haiyan tájfunnak Leyte szigetén és környékén.